Végleg kidobná az utcákról a hajléktalanokat a Fidesz

2018. június 12. 14:37 2018. jún. 12. 14:37

A Fidesz azt kéri a kormánytól, hogy ne legyen a jelenlegi formában megengedett az életvitelszerű közterületen tartózkodás. Szerintük ugyanis mindenki számára van elég szálláshely, miközben a közterületen élés közegészségügyi és közbiztonsági problémákat okoz. Pécsen legalább ötször annyi a hajléktalan, mint ahány férőhely rendelkezésre áll.

Alkotmányrevíziót jelentett be még a múlt héten Orbán Viktor, azóta kiderült, a folyamat őszig tarthat, és megnézik, mik azok a pontok a gránitszilárdságú alaptörvényben, amelyek módsításra szorulnak.

Az MTI híre szerint az elsőt már sikerült is megtalálni, ugyanis kedden a Fidesz arra kérte a kormányt - vagyis saját magát -, hogy ezen folyamat részeként teremtse meg annak a feltételeit, hogy az életvitelszerűen közterületen élés jelenlegi formája ne legyen megengedett.

Bajkai Zoltán fideszes képviselő sajtótájékoztatóján arra hivatkozott, hogy a kormánypárt szerint minden hajlék nélküli ember számára biztosított a szálláshely és a munkalehetőség.

"A Fidesz politikusa évtizedes problémaként jellemezte, hogy sokan életvitelszerűen használják a közterületeket, ami a közbiztonsági és közegészségügyi veszélyek mellett megterhelő a városban élőknek.

Kiemelte: az állam és az önkormányzatok kiterjedt támogatási rendszert biztosítanak, azaz például nappali és éjszakai szálláshelyeket és egyéb ellátási formákat azoknak, akiknek az élete elnehezült és nem tudnak saját otthonban lakni.

Bajkai István szerint a rendkívül sikeres közmunkaprogram mindenki előtt megnyitotta a munkavállalás lehetőségét, ennek köszönhetően pedig bárki gondoskodni tud megfelelő szállásról.

A kormánypárti képviselő aláhúzta: Budapest nemcsak az itt élők otthona, hanem Magyarország és a Kárpát-medence szellemi, kulturális, gazdasági és politikai központja is" - olvasható az MTI hírében.

Ez mind szép és jó, ám a valóságtól egy kissé elrugaszkodott: eleve a közmunkában résztvevők számát most készülnek csökkenteni, és szálláshelyek tekintetében sem állnak olyan jól az önkormányzatok, mint azt Bajkai hiszi.

Pécsen legalább ötször annyi hajléktalan lehet, mint ahány férőhely van

A hajléktalanok és a lakásszegénységben élők helyzetéért küzdő A Város mindenkié pécsi csoportja (AVM Pécs) tavaly összegezte az akkor három éves helyi, az életvitelszerűen közterületen élést tiltó rendelet kapcsán a baranyai megyeszékhely ellátási helyzetét.

Blogbejegyzésük szerint 2014-2017 között mindössze tízzel lett a városban megnövelve a hajléktalan férfiak férőhelye, összessgében pedig legfeljebb 300 férőhely áll a fedél nélkül élők rendelkezésére, miközben Pécsen több mint 1500 regisztrált hajléktalan van (a tavaly szeptemberi adatok szerint).

"Azok, akik a teltház miatt még télen sem tudnak a szállókon aludni, kénytelenek kunyhókban, elhagyatott kertekben, raktárépületekben vagy az utcán élni. Vannak olyanok is, akik azért nem mennek a szállóra, mert nem tudnának párjukkal együtt élni, nem akarják feladni önállóságukat, vagy félnek a lopásoktól.

A hivatalos statisztikák alapján a rendelet kiadása óta Pécsett egyetlen ember ellen indult eljárás életvitelszerű közterületen tartózkodásért, ami mutatja, hogy valódi rendészeti célja nem volt a rendeletnek, csupán a hajléktalanok elleni hangulat keltése, megbélyegzése, és erőszakkal való és többnyire konkrét indok nélküli kitiltásuk a belvárosból" - olvasható a bejegyzésben.