Paks II: Süli az oroszokra kente a nyilvánosság hiányát

2018. június 13. 16:04 2018. jún. 13. 16:04

Süli János atomerőműbővítési miniszter Pécsen arról beszélt szerdán, hogy a magyar kormány mindig a nyilvánosság mellett állt az ügyben. Érdekes módon mégis az orosz sajtóból lehetett először megtudni a Putyinnal kötött hitelügylet részleteit. Pécs is beszállna a bővítési projektbe több területen is.

Rengeteg engedélyt kell még megszerezni a bővítéshez

Süli János, a paksi atomerőmű bővítéséért és beüzemeléséért felelős tárca nélküli miniszter tartott előadást Pécsen június 13-án egy nemzetközi atomenergetikai jogi konferencián.

A miniszter az MTI tudósítása szerint arról beszélt, hogy a tervek szerint az idén benyújtják a paksi atomerőmű két új blokkjának megépítéséhez szükséges létesítési engedélykérelmet, amely mintegy 200 ezer oldalt tesz ki, amihez még 100-150 ezer oldalnyi táblázatot, műszaki mellékletet is beadnak engedélyezésre.

Pécs is beszállna az atombizniszbe

A pécsi önkormányzat közleménye szerint Páva Zsolt polgármester a városházán fogadta a konferencia két orosz felszólalóját és a rendezvény egyik szervezőjét, ahol arról egyeztettek, a baranyai megyeszékhely miként tudná kivenni a részét a bővítésből.

A közlemény szerint az oroszok több egyetemmel is fel fogják venni a kapcsolatot, de Pécs kiemelt helyen szerepel közelsége miatt. Dr. Fábián Adrián docens pedig elmondta, ősszel már nukleáris jogi képzés indul azon jogászoknak, akik a bővítésben részt fognak venni. A képzésben neves orosz nukleáris szakemberek fognak segíteni.

Az is kiderült, a PTE hosszú távon is részt kíván vállalni a Paks II. projekthez kapcsolódó oktatási és szervezési kérdésekben nemcsak magyar, de orosz szakemberek részére is.

Páva Zsolt pedig arról beszélt a találkozón a közlemény szerint, hogy Pécs mindenképpen a szerepet kíván vállalni a Paks II. projekthez kapcsolódó feladatokban, amelynek az egyik fontos része a PTE szerepvállalása az oktatási kérdésekben.

A hatóságnak a dokumentáció elbírálására 15 hónapja lesz, az engedélyezésbe egyévi időtartamra nemzetközi szakértőket is be fognak vonni. Ha megvan a létesítési engedély, azután indulhat a főéület építése, de az új blokkok beüzemeléséig még körülbelül hatezer másik engedélyre is szükség lesz - magyarázta a konferencián Süli.

Az MTI híre szerint a miniszter arra is kitért, a kormány számít rá, az ellenzék meg fogja támadni az engedélyeket, épp ezért "el kell jutni odáig, hogy azok jogerős ítélettel legyenek megtámogatva" - fogalmazott.

A magyarok nyilvánosságot szeretnének, csak azok a fránya oroszok...

Süli János arról is beszélt, hogy az ilyen beruházások legbonyolultabb kérdései jelenleg már nem műszaki, hanem jogi természetűek.

A paksi bővítésről elmondta, hogy a magyar fél mindig egyértelműen "a nyilvánosság mellett áll", ugyanakkor a szerződésben az orosz féllel nem tudtak teljes mértékben megegyezni a nyilvánosságra hozható részletekről.

Azért nem tudjuk a dokumentációk széles körét pillanatnyilag nyilvánosságra hozni, mert az az orosz fél érdekeit sértené

- jelentette ki és megemlítette, hogy az erről szóló a perek jelenleg zajlanak.

Még a saját képviselői elől is eltitkolta a Fidesz a hatástanulmányokat négy éve

Süli János mondataiban a leginkább meglepő az a kitétel volt, hogy a magyar fél mindig a nyilvánosság mellett állt, csak az oroszok miatt nem hoz mindent a közvélemény tudomására.

Akinek hosszabb az emlékezete az aranyhalnál, annak esetleg beugorhat, hogy idén januárban derült ki, a megvalósítási megállapodásoknak csak angol és orosz fordítása létezik, hivatalos magyar nincs is (legalábbis januárban még nem volt). Nem mellesleg ahhoz, hogy ez kiderüljön, ahhoz is perelni kellett Jávor Benedeknek, a Párbeszéd EP-képviselőjének.

Tavaly decemberben meg arról szóltak a hírek, hogy a magyar kormány egy energetikai salátatörvénybe beágyazva akarta az Országos Atomenergetika Hivatal, mint hivatalos felügyeleti szerv engedélyezési eljárásait felülírni egy rendelettel.

Ám a nagy trükk nem jött össze, ráadásul még az Európai Bizottság is fölfigyelet az ügyeskedésre.

Arról már nem is beszélve, hogy az atomerőmű-bővítéshez fölvett orosz hitelről egészen addig nem lehetett semmi pontosat tudni, amíg az oroszok nem hozták nyilvánosságra. Azóta azonban már az is kiderült, hogy kábé minden más hitel sokkal jobb kondíciókkal bír, mint a putyini kincstárból érkező.

A hab amúgy a bizonyos tortán az volt, hogy a hitelfelvételről az országgyűlésben úgy szavaztak a fideszesek - köztük a baranyai képviselők is - 2014 elején, hogy még előttük is eltitkolták a hatástanulmányokat.