Ezt csinálják Dombóváron a csapadékvízzel a lakosság szívatása helyett

2018. június 14. 10:42 2018. jún. 14. 10:42

Esik az eső, de nem mindegy, hová. Ha például Dombóvárra hullik, ott az önkormányzat az azt igénylőknek egy köbméteres műanyag tartályt oszt a csapadékvíz hasznosítására, miközben a nem is annyira távoli Kiskunhalason inkább megadóztatják az esővizet.

A Sztárklikk írta meg elsőként, hogy Kiskunhalas önkormányzatának képviselő-testülete május 31-én egy intézkedési tervet fogadott el, amelynek célja, hogy kezelje a város évtizedek óta megoldatlan csapadékvíz-elvezetését. Az ötlet hasmenésként rongyolt végig a hatai médián. A tervezet szerint ugyanis „a telken belül keletkező csapadék telken belül nem tárolható vagy el nem szikkasztható részét be kell vezetni zárt rendszeren keresztül a közterületi csapadékelvezető rendszerbe, amely után csekély összegű közműdíjat kell majd fizetni. A telekről kikerülő és nem a befogadóba vezetett csapadék után viszont jelentősebb összegű díjat szednének be” - írja a lap.

(Elnézve az elmúlt napokban Pécs utcáit folyóvá változtató zuhékat, átszámolva sokmilliónyi adóforint hömpölyög keresztül a Mecsekalján – a szerk.)

A még méretében is hasonló, de a Dunán innen fekvő Dombóváron egy egészen más utat választottak. Itt is a május végén tartott képviselő-testületi ülésen született meg az utolsó döntés arról, hogy júniustól ingatlanonként egyköbméteres műanyag tartályt biztosít az önkormányzat azon családi házas övezetben élők számára, akiknek a portáján már a helyi szabályozásnak megfelelően vezetik el a csapadékvizet.

A csapadékvíz gyűjtő tartályok igénylésére vonatkozóan közzétett lakossági felhívásra 188 igénylés érkezett 2018. január 10. napjáig. Az első 15 tartályt a napokban adták át, mostantól havonta tíz ilyen eszköz talál gazdára.