Vajon kitiltja megint Vincze Balázs Alföldi Róbertet Pécsről?

2018. június 14. 11:51 2018. jún. 14. 11:51

Pénteken egy "politikai aktivista" borzolja a kedélyeket III. Richárdként Pécsett. Vajon a semlegesség őre ismét beveti magát, vagy hagyja, hogy a világot jelentő deszkákon a politika üljön tort?

Zajlik a POSZT, sőt lassan vége, egy pikáns darab azonban még hátra van: pénteken játssza ugyanis a Radnóti Színház Shakespeare III. Richárdját a Pécsi Nemzeti Színház Kamaraszínházában.

A helyzet pikantériáját az adja, hogy a címszerepet Alföldi Róbert alakítja, akit Pécsről már kitiltott egyszer a helyi kulturális tótumfaktum Vincze Balázs, a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. ura és narancsolója.

Sokáig nem lehetett tudni, hogy mi volt az indok, Vincze azzal magyarázta, ha épp úgy tartotta kedve, hogy úgysem hinne neki senki - így inkább nem is mondott semmit.

Aztán végül előállt a farbával, és kiderült, hogy saját elhatározásából tiltatta le az Igenis, miniszterelnök úr! című darabot, mert hogy szerinte Alföldi politikai aktivista, és mint ilyen, nem való a(z amúgy több politikai rendezvényt is befogadó) Zsolnay Negyedbe.

De most újra eljő Alföldi Róbert, ráadásul III. Richárdként (akit amúgy a kor és a Tudor-ház Habony Árpádjai meglehetősen nagy hatékonysággal festettek le ronda torzszülőttként, holott inkább csak oldalirányú gerincferdülése volt), így fölmerül a kérdés:

- vajon Pécs 'politikai semlegességi őre' felveszi-e újra pallosát a fenyegetés ellen?

- Vagy nem tesz semmit, és akkor ezzel bizonyítja, hogy az egész kitiltósdi csupán a hatalom felé való túlkompenzálási kényszer szülte akció volt?

Igazából mindegy is, mivel egyszer már úgy döntött, hogy ("gazember leszek") cenzúráz kulturális intézményvezetőként egy darabot egyik szereplőjének vélt politikai hovatartozása miatt. Így eztán bármit is tesz, "rosszkedvünk telét" akkor sem tudja tündöklő nyárrá változtatni.