Tóth: jövőellenes, hazug a 2019-es költségvetés

2018. június 14. 16:57 2018. jún. 14. 16:57


Tóth Bertalan, az MSZP parlamenti frakcióvezetője és Mellár Tamás közgazdász, pécsi képviselő tartott csütörtökön közös sajtótájékoztatót a Fidesz-kormány 2019-es költségvetés-tervezetéről. Tóth szerint a jövő generációit teljesen figyelmen kívül hagyja a büdzsé, azzal megint csak a haverok járnak jól.

Tóth Bertalan szerint a 2019-es egy jövőellenes költségvetés – a sikerpropagandában hangoztatott gazdasági vívmányok közül semmi sem jelenik meg benne, ami a jövő generációit szolgálná. A pécsi politikus Mellár Tamással közös budapesti sajtótájékoztatóján beszélt erről. Mint mondta: a számok azt mutatják, hogy jövőre az ország kevesebbet költ oktatásra és szakképzésre, egészségügyre, jóléti kiadásokra. Az országot jellemző társadalmi igazságtalanság nem kap orvosságot.

A szocialista frakcióvezető szerint viszont nem sajnálja a pénzt a kormány Paks 2-re, amire 106 milliárdot, a Puskás Arénára, amire 90 milliárdot, a Pénzügyminisztérium Várba költözésére, amire 13,5 milliárdot, kormányzati kommunikációra, propagandára, gyűlöletkeltő mocskolódó kampányokra, amire 20 helyett jövőre már 30 milliárdot költ 2019-ben.

Tóth Bertalan szólt a hajléktalanokat sújtó Alaptörvény-módosításról is, amelyben a Fidesz megtiltja a közterületen való tartózkodást, miközben egy fillérrel sem emeli a költségvetésben a szociális gondoskodásra fordított összeget. A pécsi politikus szerint a 2019-es a hazugság költségvetése, amellyel megint csak a haverok járnak jól, akik tíz- és százmilliárdokat kaszálnak rajta.

Az MSZP-Párbeszéd alternatív, igazságos költségvetési javaslatot fog benyújtani – mondta Tóth Bertalan.

Mellár Tamás közgazdász, a Párbeszéd frakcióját támogató független képviselő szerint a pozitívuma a 2019-es büdzsé tervezetének a hiánycél, a pénzforgalmi hiány, a tartalék megemelése és a jövedelemkoncentráció csökkentése.

A gazdasági és termelékenységi növekedést illetően viszont Mellár szerint túl optimista a kormány. Kétséges a szakember szerint a kereslet növekedése, miközben a Brexit és a közelgő vámháború komoly kockázatot jelent a magyar gazdaságra. Mellár szerint a költségvetésből kiolvasható az is, hogy elkezdődik a Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézeteinek államosítása, ami egyértelműen rossz irány, az MTA várhatóan igyekszik is lépéseket tenni ez ellen.