Annyira, de annyira jó pécsinek lenni

2018. június 15. 14:13 2018. jún. 15. 14:13

Vagy hát elég fasza, de legalábbis egyre jobb. Mérték a városi szolgáltatásokkal való elégedettséget. Az egy hónapja még festékkel méregtelenített önkormányzati propagandalap négyes fölét kapott, az utak állapota kegyelem kétharmadot. Csak ámulunk és bámulunk.

Közleményben szólt a pécsi önkormányzat a májusban reprezentatív mintán – vagy legalábbis több mint ezer pécsin, a mérés részleteiről nyilván ugyanúgy nem tudunk meg soha részleteket, mint korábban Páva Zsolt telefonos megkereséseit illetően – a szerk. – végzett vizsgálat eredményét. A városi szolgáltatásokat kellett osztályozni, és hát születtek meglepő eredmények.

Az etalon most is a Biokom, a hulladékgazdálkodás terén 4,5-ös átlag felett teljesített a cég. A közterületek és zöldterületek gondozásága a tavalyi 3,5-ös átlag után idén 4-est kaptak. Ami kivételesen megdöbbentő, hiszen májusban a város egyes részein gyereket, sőt volt, ahol felnőtteket ellepő fű és gaz díszelgett a város több területén, az egyébként irigylésre méltóan zöld pécsi Kertváros játszóterei körül is rendre öles fűben kellett gázolni. Amit persze megmagyaráztak az elképesztő tavasszal, de felmerül a kérdés: vajon kiken mérték az elégedettséget?

„A pécsiek legkevésbé az utak, járdák állapotával elégedettek, ami elsősorban ezek korára vezethető vissza. Bár a felújítások folyamatosak, a város mozgástere korlátozott ebben a tekintetben ezért évek óta 2,5-ös átlagot kap ez a terület – idén sem volt ez másképp” – mondja a közlemény.

Alighanem ez a szép eredmény is csak azért jöhetett össze, mert a többi válaszadó nem ért oda kitölteni a kérdőívet, mert elakadt az egypupún, a Magaslati úton vagy a város valamely más élhetetlenre feltúrt útján – mondjuk mi.

Na de jöjjön a kedvencünk:

„A város hetilapja, a Pécsi Hírek megőrizte az évek óta tartott 4-es feletti pozícióját. A pécsiek 5-ből 4,1-re értékelték a lapot átlagosan, azaz elégedettek voltak a hetilap színvonalával, a benne található információkkal. A legjobb pontokat a Belvárosban, a keleti városrészben és Kertvárosban kapta a lap.”

Igen, arról a sajtótermékről beszélünk, amelyet egy hónapja egy főtéri performansz keretében kukaszámra ártalmatlanítottak festékkel, és amelynek vezetőinek távozását követelték a tüntetők. Gyanús, hogy a főtéren elégedetlenkedők közül nem sokat kerültek be a varázsos ezerfős mintába.