Tóth Bertalan: a helyi szervezetekre bízzák a döntéseket

2018. június 20. 08:47 2018. jún. 20. 08:47

A Népszavának adott interjújában az önkormányzati választásokon várható együttműködésekről és a vidéki szervezetekről is beszélt Tóth Bertalan, az MSZP vasárnap megválasztott pécsi elnöke.

Tóth Bertalan kedden adott interjút a Népszavának. Az MSZP pécsi elnöke egyebek mellett arról beszélt: megválasztásához mindössze az LMP vezetői gratuláltak, valamint arról is, hogy szoros eredmény született a vasárnapi kongresszuson.

A párt új első embere ezzel együtt leszögezte: „...a kongresszus döntött. Akiket pedig megválasztott, azok már a tisztújítás előtt jelezték, hogy egységes, együttműködő pártot szeretnének – nemcsak a szavak szintjén. … hogy közérthető legyek: egy párt sikerét a választási siker jelenti. Ha ezt valaki veszélybe sodorja, az elnökség fellép ellene.”

A cikk szerzőjének kérdésére Szakács Lászlóval, a párt komlói illetőségű alelnökével kapcsolatban, akit Mesterházy „embereként” emlegetnek Tóth leszögezte: „be kell fejezni ezt a címkézést, hogy ki kinek az embere. Szakács László az MSZP embere. Szakács László a devizahitelesek és a Quaestor-károsultak embere. Szakács László számos fontos politikai ügyet visz.”

A közelgő önkormányzati választásokat illetően a pártelnök elmondta: „miként az időközi választások alatt, úgy most is rábízzuk a helyi szervezetekre a legesélyesebb, legelfogadottabb jelöltek kiválasztását – legyen szó szocialista vagy civil favoritról.” Azzal együtt is, hogy az elnökség nyilván megtartja a kontroll lehetőségét, hiszen, mint mondta, szélsőséges nézeteket valló jelölteket nem támogatnak.

Visszautalt a parlamenti választásokra is a közelgő EP-voksolás kapcsán. Mint mondta: a DK-val fontos lenne együttműködni, „de olyan előnytelen megállapodást még egyszer nem kötnek a szocialisták Gyurcsány Ferenc pártjával, mint a 2018-as választások előtt. … az országos központ senkire nem kényszerítheti rá, kivel működjön együtt, hanem helyben kell megtalálni a megfelelő embert: a DK jelöltjei ugyanis rendkívül gyengén teljesítettek, magyarán gyenge volt a beágyazottságuk” A Párbeszéddel való együttműködést ugyanakkor fontos kiindulási alapnak tartja.

Tóth leszögezte azt is: nem akar egy olyan MSZP-t, amely a „NER egyik spájzpolcán lekvárként ücsörög”, azaz nem kíván „őfelsége ellenzéke lenni”.