Megint lazított a kormány a Paks II. beruházás szabályain

2018. június 23. 10:18 2018. jún. 23. 10:18

Ismét reszelt kicsit a kormány a paksi atomerőmű-bővítés engedélyezési szabályain, így az összeférhetetlenséget tiltó részek lazábbá válnak.

A Népszava cikke szerint megint hozzányúlt a kormány a Paks II. projekt engedélyeztetési folyamataihoz, így még lazábbá válhat az összeférhetelenségre vonatkozó rész.

A cikk szerint "bár a beadványokat véleményező független szakértő már nem vállalhat részt azok kidolgozásában, törlik a kérelmező és a szakértő közötti gazdasági kapcsolat tilalmát. Így már csak az összeférhetetlen, ha a szakértő a kérelmező (a Paks II Zrt.), avagy a szállító (az orosz állami Roszatom) vezetőinek rokona, avagy szervezete ezek valamiféle érdekeltsége. Az eredeti tervekkel szemben a mérnökkamara nem kap vétójogot."

A lapnak nyilatkozó ellenzéki pártok és környezetvédők szerint a módosítás még tovább fogja lazítani az új reaktorblokkok engedélyeztetésének szigorán.

Mint ismert, tavaly decemberben már próbálkozott a kormány a feltételek lazításán, akkor egy energetikai salátatörvénybe rejtve próbálták elérni, hogy a kivitelező (a Roszatom) hozhassa a saját szakértőjét a reaktorblokkok engedélyezésénél, ne pedig a hivatalból független Országos Atomügyi Hivatal (OAH) kérjen fel külső független szakértőt. A trükk akkor nem jött össze, a kormány lebukott, az Európai Bizottság is felfigyelt a próbálkozásra.

Idén tavasszal pedig az is kiderült, hogy az OAH több beosztottja úgy dolgozott a Paks II. beruházáson, hogy ez összeférhetetlen - bár az OAH vezetőjét ez nem annyira izgatta.

Azóta arra is fény derült Süli János atomerőmű-bővítési miniszter által, hogy a magyar fél mindig a nyilvánosság mellett állt, csak az oroszok miatt nem lehetett kiadni a szerződéseket. Ezzel csak az a bibi, hogy az oroszokkal kötött hitelügyleteit az oroszok hozták nyilvánosságra, míg a magyar kormány ettől mereven elzárkózott - írtuk korábbi cikkünkben.