Nincs vége az éjszakai pusztításnak

2018. június 25. 08:42 2018. jún. 25. 08:42

Múltkor az aknázómolyokért és a levéltetvekért jött a kaszás a baranyai megyeszékhelyen, most a gazok kezdhetnek félni. A BIOKOM keddtől négy éjszakán permetezi a gyomnövényeket a városban, a munkálatok hangja bezavarhat a nyugodt alvásba.

A BIOKOM közleménye szerint június 26-tól kezdve várhatóan 4 éjszakán át végzik, illetve folytatják a pécsi közterületek burkolatainak gyomnövények elleni permetezését.

A keddtől induló permetezésekre az éjjeli órákban kerül sor, egészen pontosan 00 órától hajnal 6-ig. A felhasznált permetszerek: Medallon (totális gyomirtó), amely III. forgalmi kategóriájú, közterületi felhasználásra engedélyezett szer. A permetszer élelmezés-egészségügyi előírása ebben a kultúrában nem szükséges, a munkaegészségügyi várakozási idő 0 nap. A felhasznált szerek emberekre és melegvérű állatokra veszélyt nem jelentenek, halakra és vízi szervezetekre pedig kifejezetten veszélyesek. Közterületen található eszközökre (pl.: gépjárművekre) jutó permetszer károsodást azokban nem okoz.

Az eljárás során célzottan a talaj közelében kerül kijuttatásra a permetszer, ezért annak szóródására nem kell számítani. Kedvezőtlen időjárás-változás, illetve előre nem látható műszaki probléma természetszerűleg módosíthatja a terveket. A permetezéssel érintett területeken érdemes lesz majd éjszakára becsukni az ablakot, és a száradó ruhák is jobban járnak majd, ha a négy fal között bekkelik ki a munkálatokat.

Erre permeteznek a héten:

A munkálatok nagyobb hanghatással járhatnak, mint amilyenhez éjszaka hozzászokhattunk. A szakemberek igyekeznek mindent megtenni annak érdekében, hogy ne zavarják az éjszakai pihenést. Az éjjeli permetezést a ritkább gyalogosforgalom is.