Tízmilliót kaszált fél év alatt az őstermelő Bánki Erik

2018. június 26. 10:20 2018. jún. 26. 10:20

Gazdálkodóként is szalad a szekér Bánki Eriknek: az Országgyűlés gazdasági bizottságának fideszes elnöke idén fél év alatt már 10 millió forintot keresett őstermelőként. A politikus emellett sorra vette a földeket, az elmúlt hónapokban fél tucat szántóval gazdagodott.

Bánki Erik gyarapodásáról a Hír TV számolt be. A lap megemlíti, a politikus nem tett fel mindent egy lapra: van olyan családi vállalkozása, ahol kommunikációval, marketing tanácsadással foglalkozik, és olyan is, mely mezőgazdasági profilú.

„Családi gazdálkodást folytatunk feleségem is és jómagam is. Van egy, kifejezetten egy olyan mezőgazdasági cégünk, ami szintén szerepel a vagyonnyilatkozatban. Ez a BA Agrár Kft., ami ezeknek a földeknek a művelésével foglalkozik”

– nyilatkozta a Hír TV-nek Bánki, aki a szóban forgó céget 50 százalékban tulajdonolja. A cikk szerint a cég 2017-ben 36 milliós árbevétel mellett csupán 1,2 millió forint adózott eredményt termelt.

A cikkből kiderült az is, hogy Bánki Erik földterületei szépen gyarapodnak. 2016-ban a képviselő vagyonnyilatkozata szerint 3, összesen 42 hektár szántója volt, 2017-ben viszont már 190 hektáron, 9 szántón gazdálkodott. Itt volt egy kis elírás, Bánki a friss vagyonnyilatkozatában 2016-ot írt a földek szerzéséhez, de ezt utólag javította.

A Hír TV szerint Bánki igen ügyesen gazdálkodik: az elmúlt fél évben 10 millió forintot keresett őstermelőként, és további hat szántót vásárolt, melyek Villányban és Villány környékén találhatók. Ehhez képest lakásfronton igen szerényen gurít a papírok szerint a politikus: mindössze egy 47 négyzetméteres ürömi lakás EGYÖTÖDÉNEK tulajdonjogával bír.