Benke: Belerúgnak a melósokba, szétzüllesztik a középosztályt

2018. június 27. 16:06 2018. jún. 27. 16:06

Tiltakozik és a parlamenti pártok frakcióvezetőivel kezdeményez egyeztetést a cafetéria megadóztatása miatt a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ). Benke Norbert, a szövetség baranyai vezetője szerint az Orbán-kormány egyszerűen megeszi a bérből élők jövőjét.

Még az adótörvények elfogadása előtt egyeztetne Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke a parlamenti frakcióvezetőkkel a cafetéria adóztatása kapcsán tervezett változtatásokról – áll a szervezet közleményében.

A MASZSZ álláspontja szerint a béren kívüli juttatások a munkavállalók jövedelmének részét képezik, s ez számos cégnél a bértárgyalások részét képezte. Amennyiben változnak a cafetéria adóztatásával kapcsolatos szabályok – ha például megszűnik annak egyes elemei, mint például az albérleti hozzájárulás, a lakáscélú hitelek, illetve a diákhitelek támogatásának adómentessége –, a foglalkoztatottak a jelenleginél lényegesen kedvezőtlenebb helyzetbe kerülnek. A munkáltatók vagy teljesen megszüntetik a cafetériát, vagy azt beépíti a bérbe, ám ez utóbbi esetben a dolgozók reáljövedelme lényegesen, akár havi tízezer forinttal is csökken. Az érdekképviselet álláspontja szerint mindkét megoldás elfogadhatatlan.

A MASZSZ szerint ahhoz, hogy egyetlen munkavállaló érdekei se sérüljenek, az eddigi juttatásokat „felbruttósítva” kellene beszámítani. Ez azonban a munkaadók számára jelentene többletterhet.

Benke Norbert, a szövetség baranyai elnöke szerint ha elvesznek évi 200, vagy akár 450 ezer forintnyi cafeteriát, akkor ez hiányozni fog, nem kevés pénz esik ki a családok pénztárcájából. Ráadásul a munkáltatókkal sem egyeztetett a kormány, ők sem lesznek könnyű helyzetben, ha meg akarják tartani a dolgozóikat.

A szakszervezeti vezető szerint ez csak a kormány népnyúzó lépései közül az egyik. - Egyszer már rátenyereltek a magánnyugdíjpénztárakra, most az önkéntes befizetéseket is megadóztatnák, és az is vállalhatatlan, amit az 55 év felettiekkel terveznek – mondta Benke Norbert. - Tartsuk el magunkat, a szüleinket, a gyerekeinket, miközben lépten-nyomon belerúgnak a melósokba, szétzüllesztik a középosztályt, megeszik a jövőjüket. Lehetetlenné teszik az öngondoskodást, minden az egyre nagyobb kiszolgáltatottság felé löki az embereket. Csak azt felejtik el, hogy egymillió szakember már elment az országból, és ha elmegy még egymillió, nem lesz, aki a rendszerüket működtesse.