80 éve nem volt ennyi víz a Balatonban

2018. június 28. 10:33 2018. jún. 28. 10:33

Tele van a Balaton medre, a víz minősége is nagyon jó, márcsak a tartós napsütésre várnak a magyar tengernél, hogy beindulhasson az igazi főszezon. A vízügy egyelőre nem tervezi a Sió-zsilip megnyitását.

Optimális szinten áll a Balaton vízszintje, vasárnap 124 centimétert mértek, egyedül 1921 júniusában mértek ennél magasabb vízszintet a tóban - mondta el az InfoRádiónak az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője, Siklósi Gabriella.

A szóvivő szerint a napsütés hatására fellépő párolgás miatt természetesen majd fogyni fog a tómederből a víz (ez akár négy tómilliméter is lehet egy verőfényes meleg napon), bár ezen a héten a Zala folyóból és máshonnan érkező vízutánpótlás másodpercenként 14 köbméternyi új vizet hoz a Balatonba.

A vízügy szerint a nyár folyamán nem lesz szükség a Sió-zsilip kinyitására, azt május óta zárva tartják - mondta el Siklósi Gabriella, és hozzátette: idén nem várható olyan, mint 2012-ben, amikor annyira alacsony volt a vízállás, hogy a déli parton hosszan kellett besátálni a Balatonba.

"Extrém száraz nyár esetén sem fordul majd elő, hiszen a számítások alapján augusztus végére is tartható egy 90 cm-es vízállás, ami még elpárolgás után is megfelel az augusztus végi szabályozási szintnek, és fürdőzésre is alkalmas ilyenkor a tó" - mondta el a szóvivó az InfoRádiónak.