Gyülekezési jog kurtítása: egyedüliként tiltakozott a PDSZ

2018. június 28. 17:58 2018. jún. 28. 17:58

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete egyedüliként tiltakozott a gyülekezési jog korlátozása ellen. A szervezet sajtóközleményét pécsi ügyvivőjétől kaptuk meg.

Mint arról tegnap mi is írtunk, komoly veszélybe került a gyülekezési jog, Pécsett a változóban lévő gyülekezési törvény akár a főtéri megmozdulások előtt is becsukhatja a kaput.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete tiltakozott az elmúlt héten egyedüli szervezetként tiltakozott az Országháza előtt többek között az Alaptörvény VI. cikkének, a gyülekezési jogot korlátozó módosítása ellen. A szakszervezet közleményét Nagy Erzsébet pécsi pedagógus jutatta el lapunkhoz.

E szerint „a gyülekezési jog a demokráciák jelentős vívmánya, amely fontos eszköz ahhoz, hogy az állampolgárok, különféle szervezetek érvényesíthessék akaratukat, és ellensúlyozzák a végrehajtó hatalom túlzó törekvéseit. A PDSZ felhívta arra a figyelmet, hogyha egy alapelvelv korlátozása az alkotmány szintjére emelkedik, akkor annak komoly következményei lesznek, s a mostani kapcsolódó törvénytervezet ezt a félelmet igazolja.

A tervezetből kiderül, hogy a különféle rendezvények előzetes tiltásának lehetőségei kiszelesedtek, s a magánszemélyek jogainak védelmére hivatkozva felülírhatók a legfontosabb kollektív jogok. A PDSZ elutasítja ezt a megközelítést, és jelen nyilatkozatával tiltakozik a demokrácia bevett érdekérvényesítő eszközeinek mindennemű korlátozása ellen.