Ősszel szigorítaná a Paks II. beruházás nyilvánosságán a kormány

2018. július 1. 09:51 2018. júl. 1. 09:51

Szigorítaná a kormány a Paks II. beruházás közérdekű adatainak kiadhatóságát, a hivatkozás még mindig az, hogy az orosz fél miatt van erre szükség. A Parlament az őszi ülésszakában foglalkozhat a kérdéssel.

Az Mfor.hu cikke szerint már megvan a tervezet arra nézve, hogy a paksi atomerőmű-bővítésról még a jelenleginél is kevesebb információt lehessen megtudni a jövőben, mint most.

Cikkük szerint ugyanis már létezik az a javaslatcsomag, amelynél az "egyes energetikai tárgyú törvények módosításáról" című részben a következő olvasható:

a nukleáris létesítménnyel összefüggő engedélyezési eljárásokban szereplő adatok nyilvánosságra hozatalára (közadatigénylés teljesítésére) vonatkozó szabályok szigorítása.

(A Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által Kövér László házelnöknek küldött, az őszi ülésszakra vonatkozó törvénymódosításokról szóló programtervet itt lehet böngészni.)

A lap szerint nem nagyon lehet ezt a részt máshogy értelmezni, mint hogy a kormány a paksi atomerőmű-bővítésnél továbbra is titkolózni próbál, és emiatt készül az őszi ülésszakban a szigorításra.

Süli János atomerőmű-bővítésért felelős tárca nélküli miniszter egyébként pont Pécsett beszélt arról június közepén, hogy az "oroszok" (vagyis a Paks II. beruházásban - és a hitelezésben - érdekelt orosz cégek) érdekeit sértené, ha mindent nyilvánosságra hoznának, de amúgy a magyar fél egyértelműen a nyilvánosság mellett áll.

Hogy a magyar kormány mennyire a nyilvánosság barátja ebben a beruházásban, arról bővebben ebben a cikkben írtunk:

Paks II: Süli az oroszokra kente a nyilvánosság hiányát

Süli János atomerőműbővítési miniszter Pécsen arról beszélt szerdán, hogy a magyar kormány mindig a nyilvánosság mellett állt az ügyben. Érdekes módon mégis az orosz sajtóból lehetett először megtudni a Putyinnal kötött hitelügylet részleteit. Pécs is beszállna a bővítési projektbe több területen is.

Az Mfor.hu cikke szerint egyébiránt a kormány idén tavasszal nem hívott le az orosz hitelből (aminek részleteiről is csak az orosz sajtóból lehetett tudomást szerezni, mert a magyar fél próbált, és a 2014-es megkötése óta próbál mindent eltitkolni), és ez is azt sejteti, hogy eléggé csúszásban lehet a Paks II. új reaktorblokkjainak beruházása az előzetes elképzelésekhez képest.

Ezzel lehet összefüggésben, hogy a kormány az utóbbi fél-egy évben már többször próbált a szigorú engedélyezési eljáráson többféle módon könnyíteni:

Megint lazított a kormány a Paks II. beruházás szabályain

Ismét reszelt kicsit a kormány a paksi atomerőmű-bővítés engedélyezési szabályain, így az összeférhetetlenséget tiltó részek lazábbá válnak. A Népszava cikke szerint megint hozzányúlt a kormány a Paks II. projekt engedélyeztetési folyamataihoz, így még lazábbá válhat az összeférhetelenségre vonatkozó rész.