Szia, jó reggelt, szerinted megfigyelnek már?

2018. július 2. 10:04 2018. júl. 2. 10:04

Bizony, lehet, hogy már vasárnap reggel óta magyar dzsémszbondok lógnak a telefonodon, a gépeden, a nyakadon. Mert hogy egy vasárnap életbe lépett jogszabály szerint gyakorlatilag MINDENKI megfigyelhető, és már gyanúsnak sem kell hozzá lenni.

Július elsején lépett hatályba az új büntetőeljárási törvény, aminek sok más, a büntetőügyek felpörgetésére hivatott rendelkezés mellett egyik újdonsága az előkészítő eljárás.

Ezt az előzetes felderítést a nyomozás elrendelése előtt, de már a büntetőeljárás keretein belül a bűncselekmények gyanújának megállapítása vagy kizárása érdekében rendelhetik el. Az előkészítő eljárás során lehet alkalmazni leplezett eszközt, rejtett figyelést, álvásárlást, fedett nyomozót.

Az MTI híre szerint „a bűnüldözési célú titkos információgyűjtésbe az eddiginél jobban bekapcsolódik az ügyész. A törvény indoklása szerint ez "nagymértékben hozzájárulhat ahhoz, hogy a titkos eszközök alkalmazása során beszerzett adatok, bizonyítékok eljárási okokból ne vesszenek el". Aki még emlékszik a pécsi egyetemi vesztegetésként elhíresült büntetőügyhöz bizonyítékként becsatolt videóra, ami annyira eredeti volt, hogy az egyik férfi szereplő egy nő hangján szólal meg, vagy ugyanitt az olykor szó szerint ismétlődő telefonos lehallgatási jegyzőkönyvekre, most biztosan felnyög, de lépjünk tovább.

A Független Hírügynökségnek (FüHü) nyilatkozó Magyar György ügyvéd szerint a hatóságok kiemelt figyelméhez vasárnap óta elég, ha valaki „bűncselekmény elkövetőjeként szóba jöhet”, vagy aki „a bűncselekmény elkövetőjeként szóba jöhető személlyel közvetlenül vagy közvetve kapcsolatot tart”.

Ez gyakorlatilag bárkire igaz lehet. Akire pedig igaz, annak vígan böngésznek – talán már egy teljes napja – a levelezésében, nézegetik a lakásába telepített kamerák felvételeit, vagy már egyszerre többekkel beszél telefonon.

Egy a FüHünek nyilatkozó másik szakértő szerint 28 pontban sorolják az adattárakat, amelyekben böngészni lehet, és szerinte ennyiből már „biztosan lehet találni valamit”.

Az az akadály tehát elhárult. Tegnap óta MINDENKI megfigyelhető, a kérdés innentől csak az: szerinted te eléggé érdekes vagy-e, hogy kövessenek, és hogy – vasárnapig - volt-e bármi titkolnivalód.