Legalizálnak egy Tolna megyei kisvárosban

2018. július 8. 13:41 2018. júl. 8. 13:41

Mégpedig visszamenőleg. És ingyen eszközt is osztanak hozzá, kapkodják is, mint a cukrot.

Amint arról korábban már beszámoltunk: a dombóvári képviselő-testület egy korábbi határozatával támogatta, hogy azok, akik a csapadékvizet a telkükön belül szabályosan vezetik el, ingyen kaphassanak egy egy köbméteres gyűjtőtartályt. A májusi képviselő-testületi döntésnek megfelelően már meg is kezdődött a vízgyűjtő tartályok kiosztása, eddig 15 igénylő vehette át őket. A város idei költségvetésében 3,1 millió forintot különítettek el tartályok beszerzésére. Ha minden jól megy, havonta 21 tartályt adhat át az önkormányzat, eddig 101 igény futott be a városvezetéshez.

Egy a közelmúltban végzett felmérés szerint az ingatlantulajdonosok jelentős része az ingatlan elé, ha van, az árokba vezeti ki a tetőre hulló csapadékvíz kisebb-nagyobb részét. Több helyen a csatornából a víz közvetlenül rázúdul a járdára, láthatóan tönkretéve azt.

A képviselő-testület úgy döntött: szabályos megoldás alkalmazására ösztönzi az ingatlantulajdonosokat. Ennek értelmében aki két éven belül, azaz 2020. június 31-ig szabályossá teszi a közterületre való csapadékvíz kivezetést, vagyis kiépíti a járda alatti megfelelő elvezetést, annak az önkormányzat új járdalapokat vagy folyékony betont biztosít. Az önkormányzat célja az, hogy öt éven belül minden dombóvári ingatlanról a csapadék az árkokba a járda szintje alatt jusson el.

Az ilyen munkákhoz, ha a vízelvezető árok a közút tartozéka, úgy abba a telkekről a csapadékvíz bevezetése csak az út kezelőjének hozzájárulásával történhet, ám az esetek többségében ez a közútkezelői hozzájárulás nélkül történt meg. A képviselők most úgy döntöttek: az engedély nélkül kivezetett csapadékvíz-elvezetéseket az önkormányzat utólagosan legalizálja.

Pedig meg is adóztathatták volna ezt az egészet, mint Kiskunhalason.