Elutasította a Páva-Hoppál perben az alapítvány keresetét a törvényszék - fellebbezés jön

2018. július 10. 15:04 2018. júl. 10. 15:04

A Pécsi STOP úgy értesült, hogy a Szekszárdi Törvényszéken tartott perben július 10-én elutasították az Emberség Erejével Alapítvány keresetét első fokon Páva, Hoppál és a pécsi önkormányzattal szemben, mivel a testület szerint az alapítvány közszereplő. Az Emberség Erejével fellebbez az ítélet ellen.

Elutasította a Szekszárdi Törvényszék első fokon a pécsi Emberség Erejével Alapítvány keresetét, amelyet még tavaly decemberben adtak be Páva Zsolt, Hoppál Péter és a pécsi önkormányzat ellen.

Az ügy előzménye: tavaly november végén derült ki, hogy a Soros György magyar-amerikai üzletemberhez köthető Nyílt társadalom Alapítvány Magyarországon két régióban indít be projekteket, ehhez azonban mindkét helyszínen kellett egy-egy nagyobb szervezet, ami a későbbi pályáztatásokat és egyéb képzéseket lebonyolítja. Pécsen a több éves múlttal rendelekező Emberség Erejével Alapítványra esett a választás, ők írhatták ki a közel 100 millió forintra - melyre kisebb civil és egyéb szervezetek jelentkezhettek - a pályázatokat.

A helyi Fidesz, de még a kormánysajtó is ráment az ügyre, migránsbetelpítéstől kezdve Soros-zsoldosok megjelenéséig sok mindennel riogatták a lakosságot. December elején Páva Zsolt pécsi polgármester a helyi közgyűlésben a fideszes többség segítségével egy olyan nyilatkozatot fogadtatott el, amely arra kérte a helyieket, hogy ne adjanak bérbe az alapítványnak irodának való helyiséget. Mindezek közben Hoppál Péter fideszes országgyűlési képviselő, akkor még kulturális államtitkár egy sajtótjékoztatón többedmagával az 50-es évek hangulatában támadta az alapítványt.

Az Emberség Erejével Alapítvány már decemberben jelezte, hogy jogi lépéseket fog tenni, végül a Társaság A Szabadságjogokért (TASZ) segítségével perelték be a pécsi önkormányzatot, Páva Zsoltot és Hoppál Pétert (sorrendben: elsőrendű, másodrendű és harmadrendű alperesek) személyiségi jogok megsértése miatt. A pert a pécsi és a szekszárdi bíróságok dobálták egymást közt jó két hónapig, végül Szekszárdra esett a választás, ahol az első tárgyalási napon - amely valahogy véletlenül már az áprilisi választás utánra csúszott - egészen elképesztő indokokkal próbálták védeni a pécsi önkormányzatot.

A július 10-én tartott tárgyaláson meghozták az első fokú ítéletet is, amelyben a törvényszék elutasította az alapítvány keresetét, mondván az alapítvány közszereplőnek számít, ellenük pedig politikai véleményt fogalmaztak meg.

Az alapítvány fellebbez a döntés ellen.

Frissítés:

Politikusi mivoltában mondta Hoppál és Páva, amit mondott

Mint a Pécsi STOP az alapítványtól megtudta, az ítélet indoklásában Páva Zsolt polgármesternél arra hivatkoztak, hogy ő mint városvezető, nem mint magánszemély nyilatkozott az ügyükben. Hoppál Péter pedig a Fidesz országgyűlési képviselőjeként és a baranyai elnökeként mondta, amit mondott (lásd feljebb), vagyis a kiejelentéseiket nem magánszemélyként, hanem politikusként tették.

Azt is megtudtuk, hogy a kampányban a Fidesz képviselői által az alapítványra mondott különféle állítások - mint hogy migránsokat akarnának betelepíteni, stb. - igazságtartalmát a bíróságon érdemben nem vizsgálták, noha az alapítvány szerint ezek az ő lejáratásukat szolgálják.

Az Emberség Erejével Alapítvány egy közleményt is kiadott, melyet itt lehet elolvasni:

Másodfokon folytatjuk

A Szekszárdi Törvényszék ítéletet hozott abban a perben, amit az Emberség Erejével Alapítvány jó hírneve megsértése miatt indítottunk Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata, valamint Páva Zsolt és Hoppál Péter ellen. A bíróság nem adott helyt keresetünknek, ezért az ítélet ellen fellebbezünk. A bíróság indoklásában elmondta, hogy az alapítvány közszereplő, az alperesek pedig politikai értékítéletet fogalmaztak meg vele szemben.