Az atomminiszter szerint "Paks II. nem a politika terepe"

2018. július 12. 08:47 2018. júl. 12. 08:47

Süli János atomerőügyi miniszter erős érvvel próbálja védeni a védhetetlent.

Interjút adott az Echo TV-nek Süli János, a Paksi Atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter.

Az interjúban többek közt kifejtette, hogy a 2010-es évek előtt viszonylagos konszenzus volt az atomerőmű bővítését illetően a kormánypárti és ellenzéki oldalon, úgy hogy ezek után 8-9 évvel már nincs helye erről politikai szinten vitatkozni.

Mindezeket annak fényében jelentette ki (sőt, az interjúját a saját Facebook-oldalán a címben szereplő idézettel osztotta meg), hogy a paksi erőmű-bővítésről a Fidesz-kormány meglehetősen suttyomban tárgyalt az orosz féllel, és a lehető legtöbb mindent menet közben írt módosító indítványokkal próbálták meg eltitkolni a magyar lakosság előtt.

Amit például a hitelszerződésről lehet tudni, az is úgy derült ki, hogy az orosz fél simán elárulta az egyik orosz lapnak - de ez csak az egyik eset, a témával bővebben ebben a cikkben foglalkoztunk:

Paks II: Süli az oroszokra kente a nyilvánosság hiányát

Süli János atomerőműbővítési miniszter Pécsen arról beszélt szerdán, hogy a magyar kormány mindig a nyilvánosság mellett állt az ügyben. Érdekes módon mégis az orosz sajtóból lehetett először megtudni a Putyinnal kötött hitelügylet részleteit. Pécs is beszállna a bővítési projektbe több területen is.

Süli Jánosnak nem ez az első vitatható elszólása, júniusban pont Pécsett beszélt arról, hogy a magyar fél mindig is a nyilvánosságot támogatta az atomerőmű ügyében, csak hát az oroszok.

Azért nem tudjuk a dokumentációk széles körét pillanatnyilag nyilvánosságra hozni, mert az az orosz fél érdekeit sértené

- mondta el a pécsi konferencián a miniszter.