Az összes idősotthon egyházi kézbe kerülhet

2018. július 16. 07:41 2018. júl. 16. 07:41

A négy intézményből álló teljes helyi idősellátási rendszere működtetésének átadásáról kezd tárgyalásokat a dombóvári önkormányzat és az evangélikus egyház. Több otthon is százmilliós felújításra szorul, ám pályázni csak egyházak tudnak. Bezárások, sorvadás, lassú romosodás vagy átadás – szomorú dilemma.

A dombóvári képviselő-testület legutóbbi rendes ülésén tárgyalt a kérdésről. Az itt hozott döntés értelmében az evangélikus egyházzal tárgyalásokat kezd a városvezetés a teljes idősellátási rendszer működtetésének átadásáról. Ez három bentlakásos intézményt – a Támasz, a Platán és az Aranysziget otthon -, valamint az Őszikék napközit érinti.

A 7200 című helyi lapnak a témában nyilatkozó Szabó Loránd polgármester kiemelte: egyelőre egy elvi döntésről van szó és arról, hogy megkezdik a tárgyalásokat. Ezek még hónapokig tartanak, és addig mindkét fél akár visszakozhat is.

Szabó a lapnak elmondta: kizárólag az ellátottak érdekeit tartják szem előtt. Az önkormányzatok ma nem tudnak pályázati forrásokhoz jutni ebben a szegmensben, az egyházak viszont igen. Dombóváron több intézmény is egészen komoly felújításra szorul. A Platán otthon rekonstrukciójához mintegy 200 millió forintra lenne szükség, az Őszikék napközi intézmény felújítására mintegy 100 millió forintra lenne szükség. Ez már bőven meghaladja az önkormányzat pénzügyi mozgásterét, a város így is minden évben százmillió forintot tesz hozzá a rendszer működtetéséhez.

A Tolna megyei kisváros polgármester kiemelte: ha csak a fenntartásra szánt költség jelentkezne és pár kisebb felújítási munkát kellene elvégezni, nem gondolkodnának az átadáson, de így nem látni az alagút végét. A polgármester elárulta: felmerült az a verzió is, hogy bezárják a Platán otthont. Ám attól tartanak, hogy ha ezt meglépik, jó darabig biztosan nem fog kinyitni.