Egyre több a tartósan betöltetlen háziorvosi körzet a régióban

2018. július 16. 14:33 2018. júl. 16. 14:33

Tíz tartósan betöltetlen háziorvosi praxis van Baranyában, Somogyban ennél több, Tolnában pedig majdnem a duplája a baranyai számnak. Május végén még kevesebb ilyen praxis volt a régióban.

Továbbra is nagy gondot okoznak a háziorvosi körzetekben a tartósan betöltetlen praxisok.

A Pénzcentrum összesítése szerint az országban 331 tartósan betöltetlen háziorvosi körzet van (július elsejei dátummal számolva), és ezek legtöbbje kistelepülési praxisokat jelölnek. Ráadásul 19 településen 2005 óta nincsenek betöltve a körzetek. Ez ugyanakkor nem azt jelenti, hogy ezeken a településeken nincs háziorvosi ellátás: vanni van, de csak helyettesítésel, egy másik körzetben dolgozó háziorvos próbálja meg az üres körzet lakosait is ellátni.

Tartósan betöltetlen háziorvosi körzetnek az számít, ahol legalább hat hónapja nincs helyben orvos.

A dél-dunántúli régió három megyéjében a legfrissebb adatok szerint a következő a helyzet:

  • Baranya: 10 darab;
  • Somogy: 18 darab;
  • Tolna: 19 darab.
  • Május végén a dél-dunántúli régióban még "csak" 44 betöltetlen praxis volt, ez mostanra 47-re nőtt (idén január végén még csak 38 tartósan betöltetlen praxis volt a Dél-Dunántúlon).

    Baranyában ráadásul két körzet - az ibafai és a nemeskei - 2005 áprilisa óta betöltetlennek számít (2004 októberében üresedtek meg).

    A listákat az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) honlapjáról mentettük ki, a V a vegyes körzetet, az F a felnőttet, míg a G a gyermek háziorvosi körzetet jelenti. A listán az utolsó előtti helyen álló dátum a praxis megüresedését, míg az utolsó dátum a praxis tartósan betöltetlenné válását jelzi.