Munkaidőn túl zavarod a politikust? Akár börtön is lehet a vége

2018. július 16. 15:28 2018. júl. 16. 15:28

Még a nyári szünet, sürgősséggel szavazhatja meg a fideszes kétharmadú országgyűlés a büntető törvénykönyv módosítását, amely adott esetben börtönnel büntetné azokat, akik munkaidőn túl zavarni merik a politikusokat. Ezt leginkább az újságírók szokták megtenni.

Mint ismert, nemrég a gránitszilárdságában is már lassan tizedjére módosított alaptörvénybe írta a Fidesz kétharmada a magénélet kiemelt védelmét, plusz a gyülekezési törvényen is úgy reszeltek, hogy az az októberi hatálybalépése után mindenre alkalmas legyen, csak tüntetések törvényes megszervezésére nem. (Az alaptörvénymódosítás után a véleménynyilvánítás szabadsága és a gyülekezési jog gyakorlása nem járhat mások magán- és családi életének és otthona nyugalmának megsértésével.)

A hvg.hu cikke szerint most Czunyiné Bertalan Judit fideszes képviselőasszony nyújtott be egy módosító indítványt a büntető törvényköznyvhöz, amely elég erős változtatásokat és gumiszabályokat tartalmaz. Az indítványt egyébként még a képviselők nyári szünete előtt, most pénteken át akarják nyomni a parlamenten, ami a kétharmados túlsúly mellett nem lesz nehéz.

A javaslat szerint a zaklatás tényállása bővülne ki a hivatalos személyekkel szembeni, hivatali tevékenységével össze nem egyeztethető helyen, vagy időben történő zaklatással.

"A módosítási javaslat szerint ezt megfélemlítés vagy a mindennapi életbe önkényes beavatkozás esetében kettő, félelemkeltés esetén három évi szabadságvesztéssel lehetne tüntetni. A javaslat indoklásában az olvasható, hogy az alaptörvény értelmében a hivatalos személyeket is megilleti az a jog, hogy munka után nyugodtan tudjanak pihenni, és "hivatalos eljárásuk miatt ne zaklassák őket" - olvasható a cikkben.

Túl azon, hogy az utóbbi hetekben elkövetett törvény- és alaptörvénymódosítások azt a célt szolgálják, hogy ne lehessen tüntetni politikusok házánál, ez a mostani kvázi arra lesz jó, hogy a politikusokat egyáltalán ne zavarjuk.

Mert hiába szerepel a munkaidőn túl jelölés a módosításban, egy politikusnak kötetlen a munkaideje, vagyis bármikor, akár egy sajtótjékoztató megtartása után is mondhatja azt (ha megszavazzák a módosítást), hogy "bocsi, de lejárt a munkaidőm! Aki kérdezni mer, az zaklat, és arra rendőrt hívok!"

Nyilván, mint ahogy nem lehet minden pofon, úgy politikus mellé sem rendőrt állítani, vagyis az elején még előfordulhatnak hasonló jelenetek, mint Kósa Lajossal:

De nem kell sokat várni, hogy egy hazafelé baktató politikus mellett kérdezni merő újságírót a semmiből feltűnő rendőrök kapnak le a tíz körméről. És innen már alig pár lépés, hogy továbbmenjünk az erdogani úton.