Már a pécsi levegőben is kísért a parlagfű pollenje

2018. július 17. 11:32 2018. júl. 17. 11:32

Közeledik az év azon szakasza, mely sok allergiásnak a leggyötrelmesebb napokat jelenti: már szórja a pollenjét a parlagfű, az allergén már megjelent a pollencsapdákban is. Pécs levegőjében is feltűnt az irritáló pollen, emellett a gombák csavarják még az arra érzékenyek orrát.

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet legfrissebb kimutatása szerint az elkövetkező napokban a csalánfélék virágpora jellemzően magas koncentrációban lehet jelen. Mint írták, a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja várhatóan alacsony, helyenként elérheti a közepes szintet. Az útifű virágporának mennyisége többnyire az alacsony-közepes tartományban alakul. A lórom, a libatopfélék, valamint a kevésbé jelentős allergének közül a kenderfélék pollenkoncentrációja továbbra is várhatóan alacsony marad. A kültéri allergén gombák spóraszáma viszont sokfelé elérheti a magas-nagyon magas szintet.

A közlemény szerint lokálisan megjelent a levegőben a parlagfű virágpora is. Az irritáló pollent az intézet legfrissebb táblázata szerint Pécsett is kimutatták:

15 milliós büntetést is érhet a parlagfű

Idén is büntetnek azokért a területekért, melyeket elhanyagol gazdájuk a parlagfű tekintetében, mivel a növény irtása, a földterületek fertőzöttségének visszaszorítása törvényben előírt kötelezettség, feladat. Hz elmúlt időszak változékony időjárása kedvezett a parlagfű fejlődésének, növekedésének, így e körülmény hozzájárulhat a nagyobb mértékű fertőzöttség kialakulásához.

Jogkövetkezmények nélkül június 30-ig lehetett hagyni, hogy nőjön a parlagfű a kertben, telken, földön - írtuk korábban. Júliustól viszont már, amennyiben a földhasználó, tulajdonos parlagfűmentesítési kötelezettségének nem tesz eleget, a jegyző a földhasználó, tulajdonos költségére és veszélyére – közérdekű védekezés, azaz kényszerkaszálás keretében – intézkedik az érintett ingatlanok megtisztításáról, az ezzel járó költségek (kaszáltatás, eljárási költségek) viselésével egyetemben.

A költségek megtéríttetésén túl a Baranya Megyei Kormányhivatal Növény-, és Talajvédelmi Igazgatósága a földhasználót, tulajdonost – a fertőzött terület nagyságától és gyommal borítottságától függően – 15 000 Ft-tól 15 000 000 Ft-ig terjedő növényvédelmi bírsággal sújtja.

A parlagfű és az egyéb allergén gyomnövények elleni védekezést a vegetációs időszak végéig fenn kell tartani.