Buzdít a Janus Pannonius – a pécsi mandulát az Év Fájának!

2018. július 17. 13:39 2018. júl. 17. 13:39

Döntőbe került és tartja is rangos helyét a pécsi havi-hegyi templom bejárata előtt álló mandulafa az Év Fája versenyben. A nevével a „dunántúli mandulafát” híressé tevő költő előtt tisztelgő pécsi múzeum arra buzdít: szavazzunk minél többen erre a pécsikumra, a Jurassic örökbefogadott növényére.

Janus Pannonius pécsi püspök-költő, múzeumunk névadója 1466-ban írt egy dunántúli mandulafáról, mely az örök megújulás sajátos szimbóluma lett a városban. A JPM 10 éve (Janus Pannonius újratemetésekor) kezdeményezte azt a múzeumi "mandulafás akciót", amelynek során 500 mandulafát ültettek el a városban – áll a múzeum közleményében.

A havi-hegyi templom bejárata előtt álló csavarodott törzsű, 135 év körüli, öreg fát a pécsi Janus Pannonius Múzeum Természettudományi Osztályának Jurassic családi túraklubja fogadta örökbe, és a pécsiek nevében szeretné az Év Fájává avatni, ezért nevezte be az Év Fája vetélkedőbe. Most a hazai első helyért van versenyben, ha első lesz– miért ne lehetne, hisz sokkal több, mint egy egyszerű mandulafa – az Európai Év Fája versenybe jutva más országok győztes fáival versenghet.

A JPM mindenkit arra biztat, hogy szavazzon a mandulafára az https://evfaja.okotars.hu/dontosfak oldalon!

Cikkünk megírásakor a pécsi mandula a második helyen állt, mindössze 27 hellyel lemaradva az első ceglédberceli amerikai (???) kőris mögött.