Bánki Erik szerint mértéktartóan emelkedik a képviselők fizetése

2018. július 18. 09:59 2018. júl. 18. 09:59

Szerinte már mindegyik társadalmi réteg megkapta a maga béremelését, az átlagbérek nagy része több mint 50 százalékkal nőtt. A képviselők fizetése szerinte ehhez képest mértéktartóan emelkedik.

Mértéktartónak nevezte Bánki Erik baranyai fideszes országgyűlési képviselő az Echo TV-ben a képviselői fizetések emelkedését.

A biztosítékot nem is ez, hanem az emelés arcátlan védése csapta ki igazából többekben.

Bánki szerint ugyanis az átlagbérek nagy része több mint 50 százalékot nőtt az elmúlt években, a tanárok és az egészségügyi dolgozók bére is ide tartozik, de a rendvédelmi dolgozókat is ide keverte az országgyűlés gazdasági bizottságának elnöke.

Bánki Erik a Napi Aktuálisban

Check out this video on Streamable using your phone, tablet or desktop.

Bánki úgy vélekedett, a képviselők az utolsó szektor, amely még nem kapta meg a bérfejlesztést, és a 18,5 százalékos emelés mértéktartónak mondható. Azt is hozzátette a műsorban, hogy nekik is jár a gazdasági teljesítménnyel arányos béremelés.

A baranyai fideszes kitért arra is, csak akkor nőhet tovább a kéviselők fizetése, ha a magyar átlagbérek is nőnek, ugyanis ehhez lettek kötve a képviselői fizetések.

Pár dolog csak, ami miatt álságos a védekezés:

  • A tanárok, egészségügyi dolgozók és rendvédelmisek több évre széthúzva kapták-kapják az 50 százalék körüli béremelést.
  • A tanárokat ráadásul megfosztották az emelés lehetőségétől azzal, mikor a bérüket 2015-ben nem a minimálbérhez, hanem egy kitalált vetítési alaphoz kötötték. Emiatt többek tízezrektől esnek el, ha a minimálbér-emelést nézzük.
  • Ráadásul az induló bérszintek nettóban nézve valahol a 120 és 180 ezer forint közt mozogtak (bár az egészségügyben, a rendvédelmiseknél és a tanároknál is voltak olyanok, akik a 100 ezer forintot éppen meghaladó fizetésért dolgoztak. A szociális szféra pedig a létminimum határán vergődött sokáig). Ennek a széthúzott 50 százalékos emelése sem olyan egetverően nagy, ha lefejtjük róla a bruttó és nettó közt elvesző pénzeket.
  • Ezzel szemben a képviselők évek óta bruttó 747 ezer forintot kerestek, erre jön most rá a 18,5 százalékos emelés, amivel 949 ezer forint környékére nő a bruttó fizetésük. De ha benne vannak már egy bizottságban, vagy esetleg ott tisztséget is viselnek, a fizetés már a milliós értékhatár fölé kúszik.
  • Bánki Erik csak őstermelőként 10 millió forintot kaszált idén (a felesége pedig tavaly közel félmilliárd forintnyi agrártámogatást nyert). Ehhez még hozzájönnek a bevallott cégeiből érkező pénzek is - miközben 250 millió forintos tartozása van.
  • Talán nem ő a legjobb ember, akit ki lehet tenni a képernyőre, hogy mesélje el, miért is jó dolog a képviselők fizetésemelése.