Bólyi és budapesti cég adott kölcsön a Ledinának

2018. július 20. 06:25 2018. júl. 20. 06:25

Sajtóhírek szerint két olyan cég adott kölcsön a Ledina Kerámiának, miután eladta az önkormányzat, amely közül az egyik idén a madocsai kavicsbánya környékén tűnt fel. A másik cég pedig Bánki Erik feleségének épített lovardát Mohácson.

Hosszú cikket közölt az Átlátszó a Zsolnay Porcelánmanufaktúra utóbbi pár hányattatott évéről, amelyben összefoglalta, hol is áll jelenleg a Zsolnay-Ledina háború.

A cikk szerint mióta a pécsi önkormányzat eladta a Ledina Kerámia Kft-t, több cég hitelezett nekik, hogy legyen miből eltartani a dolgozókat - mivel munka nem sok volt.

Az egyik, a fővárosban kivitelezéssel foglalkozó B Build Trade Kft. 25 millió forintot adott a Ledinának, míg a bólyi székhelyű környezetvédelmi tanácsadással foglalkozó Ecoeline Zrt. 10 milliót dobott be a kalapba.

Az Átlátszó szerint a két cég árbevétele szélsőségesen változó volt az elmúlt években: "a B Buildé 752 millió és 3,9 milliárd között mozgott az elmúlt öt évben, míg az Ecoeline-é 108 millió és 7,9 milliárd között ingázott. A két cég bevétele attól függött, hogy hány közbeszerzési pályázatot nyertek."

Bánki Eriknének lovardát

A B Build Trade Kft. onnan lehet ismerős, hogy 2015-ben még ez a cég épített a Bánki Erik felesége érdekeltségében álló mohácsi lovardában pályát, valamint a fedeles lovardát és az istállót korszerűsíthette nettó 32,4 millió forintból. Valamint két másik közbeszerzést is elnyert ezen kívül a cég (nettó 39 és 25,7 millió forint értékben), mindhárom uniós forrásból lett fizetve az Átlátszó korábbi cikke szerint.

A cég tulajdonosa és egyik ügyvezetője, Benik Balázs tereprali-bajnok, míg Bánki Erik felesége amatőr raliversenyző.

Kavicsbánya környékén tűnt fel a másik kölcsönadó cég

Az Ecoeline Zrt. a Tolna megyei Madocsa mellé tervezett kavicsbánya kapcsán kapott nagyobb reflektorfényt idén tavasszal.

A falu mellett a szekszárdi Bet-Bau kezdett volna kavicsbányászatba, és ebben a cégben volt az egyik tulajdonos Németh Tibor. A Bet-Bau egészen jóban van a sajtóhírek szerint a kormányzati körökkel. Németh mellesleg az Ecoeline ügyvezetője is, ez a cég is tóbbmilliárdos vízügyi tendereken futott be a 444 és az Átlátszó korábbi cikke szerint.

A madocsai kavicsbányából kitermelt alapanyagot egyébiránt a hírek szerint leginkább a paksi atomerőmű bővítésénél használták volna fel - bár a Pécsi STOP-nak egy szakértő azt nyilatkozta tavasszal, arra a célra ez a fajta kavics pont nem annyira megfelelő. Végül júniusban helyi népszavazáson mondtak nemet a településen élők a kavicsbányára.