Kaposvárig ér a Balaton, Mészáros Lőrincék a Desedánál terjeszkednek

2018. július 22. 16:11 2018. júl. 22. 16:11

A Balatontourist Camping Kft. veheti bérbe a Kaposvár melletti Deseda tónál található négycsillagos kempinget. A cég Mészáros Lőrinc érdekeltségében áll, aki a Balaton körül elég sok kempinget és egyéb dolgokat is megszerzett már az utóbbi években.

Csütörtökön adta hírül a Magyar Távrati Iroda (MTI), hogy a Kaposvár mellett fekvő Deseda tónál található négycsillagos kempinget tíz évre bérbe adta a somogyi megyeszékhely önkormányzata.

Az MTI híre szerint a testület "egyhangú határozata alapján a bérleti szerződés az épületkomplexum 2020-ra tervezett átadás-átvételét követően lép hatályba, de a cég már a kemping tervezése, kivitelezése alatt együttműködik a várossal, segítve a beruházás megvalósítását.

Szita Károly (Fidesz-KDNP), Kaposvár polgármestere a közelmúltban sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy a város mintegy 3 milliárd forintot költ a Deseda tó környékének megújítására, a projekt legnagyobb, 2,4 milliárd forintos eleme a kemping építése lesz" - áll a hírben.

Az MTI anyaga szerint egyetlen jelentkező volt csak az üzemeltetésre: a Balatontourist Camping Kft.

A tervek szerint az első három naptári évben a kemping üzemeltetéséből származó "nettó árbevétel minimum 6 százalékát, de legalább 4 millió forint plusz áfa, az ezt követő években a nettó árbevétel minimum 8 százalékát, de legalább 6 millió forint plusz áfa bérleti díjat fizet.

A közgyűlési előterjesztés szerint a jelenleg a balatonszemesi Vadvirág Kemping és Üdülőfalut üzemeltető Balatontourist Camping Kft. a Balatontourist-cégcsoport része, a csoport tagjai közös szakmai irányítás alatt, azonos központi szakmai támogatással működnek. A kempinglánchoz - amely tavaly 188 ezer vendéget fogadott és 656 ezer vendégéjszakát ért el - tíz kemping tartozik a Balatoni Turisztikai Régióban, befogadóképességük 600 és 2300 vendég között van" - olvasható az MTI anyagában.

A Balatontourist-cégcsoport az Mfor.hu korábbi cikke szerint Mészáros Lőrinc felcsúti gázszerelő, eszéki fociklub-tulajdonos, vállalkozó, milliárdos, befektető szakember érdekeltségébe tartozik.

A Balatontourist Camping Kft. tulajdonosa a BLT Group Zrt., amely mögött többségi tulajdonosként a Konzum Management Kft. áll. A Konzum Management mögött egyrészt a Konzum Befektetési és Vagyonkezelő Nyilvánosan Működő Részvénytársaság (Konzum Nyrt.), másrészről Mészáros Beatrix, Mészáros Lőrinc (az ifjabb) és Homlok-Mészáros Ágnes állnak.

A Konzum Management Kft. alatt leányvállalatokon keresztül a Balatontourist Kft., a Balatontourist Füred Club Camping Kft., a BLT Ingatlan Kft. és a Balatontourist Camping Kft. található meg.

A Balaton körül az utóbbi években Mészáros Lőrinc érdekeltségein keresztül több kempinget is megszerzett, erről a nyugat.hu készített egy térképet.

Az Index a választás után pár nappal összesítette a Balaton környéki Mészáros-vagyont, amiben a kempingeken kívül hotelek és borászatok is találhatóak.

Ha véletlenül valami a Balaton körül még nem Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozik, akkor az jó eséllyel Tiborcz István miniszterelnöki vő érdekkörében állhat a Magyar Narancs márciusi cikke szerint.