Nincs elég pénz az új Vásárcsarnokra

2018. július 23. 11:11 2018. júl. 23. 11:11

Feltételes közbeszerzést már lehet indítani végre az előző választás óta ígért új Vásárcsarnok kapcsán, ám ha a közbeszerzésen résztvevők magasabb összegért vállalnák a munkát, pótfedezet után kell néznie a pécsi városvezetésnek. Ha viszont nem lesz pénz, úgy az építkezés is csúszik majd.

Miután Páva Zsolt már az előző önkormányzati választás előtt beígérte az új központi Vásárcsarnok megépítését, majd a terveket is sikerült bő egy évvel később kiválasztani, és Csizi Péter is tudott vele kampányolgatni 2018-ban, most úgy néz ki, hogy talán valami elindulhat végre az ügyben.

Az önkormányzat pénzügyi és gazdasági bizottsága átruházott hatáskörben dönthet ugyanis július végén a kivitelezési közbeszerzés megindításáról.

Ám, ahogy az előterjesztésben is olvasható, akad némi bökkenő.

"Az elkészült tervek és a tervezői költségbecslés alapján az építési beruházás becsült értéke nettó 2.860.000.000 Ft,-"

- áll a dokumentumban, csakhogy kicsivel lejjebb az olvasható, hogy a projektre 2,5 milliárd forint van előirányozva a Területi Operatív Program (TOP, azon belül a helyi gazdaságfejlesztésre szolgáló rész) keretén belül, és a támogatás 100 százalékos, vagyis a városnak nem kerül egy fityingjébe sem a beruházás - elviekben.

Éppen ezért - mivel a rendelkezésre álló forrás és a becsült bekerülési összeg közt van némi különbség - egyelőre csak feltételesen írható ki a közbeszerzés a kivitelezésre. Ha viszont a közbeszerzésre jelentkezők is magasabb összeget adnak meg, mint amennyi a forrás, akkor az önkormányzat póttámogatási igényt nyújt be.

Ám ha a pluszpénz kérésére az állami szervek beintenek, vagy csak kevesebbet adnak, akkor az önkormányzat ezt a lépést

"olyan körülménynek tekinti, amely miatt az eljárást eredménytelenné nyilváníthatja, vagy a szerződés megkötésére, teljesítésére képtelenné válása okaként hivatkozhat."

Magyarul: ha nincs annyi pénz, amennyi kellene, akkor nem indul el az új Vásárcsarnok építése.

A dokumentum szerint a közbeszerzés bíráló bizottságába Szécsi Zsolt városi főépítészt és Getto Tamást, mint az engedélyezési és tender tervek készítőjét delegálják.

Egy másik, a témához kapcsolódó előterjesztés szerint a műszaki ellenőri feladatokra is közbeszerzést kell kiírni, és mivel a feladat 27,49 millió forintba kerül, így három gazdasági szereplőt kell meghívni a közbeszerzésre. Erről is a pénzügyi és gazdasági bizottságnak kell döntenie átruházott hatáskörben.