Forró autóban hagytak egy kisgyereket és egy kutyát is Pécsett

2018. július 24. 13:00 2018. júl. 24. 13:00

Egy kisgyermeket a Makay úti Tescónál, egy kutyát pedig a Pécs Plázánál hagytak bent egy tűző napon álló kocsiban a hétvégén. Szerencsére mindkét helyszínről azonnal hívták a tűzoltókat.

A Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közlése szerint vasárnap délután szinte egy időben érkezett két bejelentés, miszerint a Pécs Pláza közelében egy kisgyermeket, a Makay úti Tesco parkolóban egy kutyát hagytak bezárva egy személyautóban.

A tűzoltók kiérkezéséig a tulajdonosok kinyitották mindkét autó ajtaját, de ezek az esetek rávilágítanak arra, hogy emlékeztetni kell mindenkit, hogy ez mennyire veszélyes - áll a közleményben.

Egy napos részre parkolt autóban percek alatt 50-60 fokra forrósodhat a levegő még akkor is, ha kint csupán 25 fok van. Ezt sokan nem veszik komolyan, és bent hagyják gyermekeiket, kisállataikat a gépjárműben, mondván csak egy percre szaladnak el.

Az ablaküveg felerősíti a meleget, így aki a zárt autóban tartózkodik, ugyanennek a hőhatásnak lesz kitéve. Már öt perc után jelentősen megnövekedik a hőmérséklet, tíz perc után pedig már elviselhetetlen lesz a meleg az autóban.

Az extrém hőmérséklet kiszáradáshoz, eszméletvesztéshez, vagy akár halálhoz is vezethet, ezért sose hagyjunk magára lezárt autóban embert vagy állatot, még rövid időre sem.

Amennyiben gyermeket vagy kisállatot észlelünk bezárt autóban, haladéktalanul hívjuk a 112-es segélyhívó vonalat.