Bukhatják a túlórapénzt, tömeges leszerelés jöhet a rendőröknél

2018. július 25. 10:05 2018. júl. 25. 10:05

2019-től megszűnik a túlórák kifizetése a rendőröknél, onnantól szabadnappal lehet majd ellentételezni a plusz munkát. Sajtóhírek szerint bár ezt nagyon szerették volna 2022-ig kitolni, Orbán Viktor nemet mondott rá. Olyan hangokat is hallani, hogy a jövőre életbe lépő módosítás miatt tömegesen szerelhetnek le az egyenruhások.

Egy 2015-ös jogszabály szerint 2019. januárjától megszűnik a rendőröknél a túlóra kifizetésének lehetősége, innentől kezdve csak szabadnapot kaphatnak értük - írta az Index. A lap birtokába került előterjesztés szerint most ez ellen lobbiztak Pintér Sándornál. A Papp Károly volt országos rendőrfőkapitány által aláírt dokumentumban azt kérték, hogy jövő év januárja helyett 2022. december 31-ig maradjon meg túlórák kifizetésének lehetősége. Papp a dokumentum szerint azt is szerette volna, hogy a lakhatási támogatás a jelenlegi 5 millió forint helyett 10 millió forint legyen.

A cikk szerint a javaslatot Pintér Sándor támogatta, de információk szerint Orbán Viktor nemet mondott rá. Az Index megjegyzi, a rendőrségen belül régóta tudták, hogy jövőre vége lesz kifizetéseknek, ugyanakkor bíztak abban, hogy ez módosul a határidő lejárta előtt. A Belügyminisztérium kiadott rendelete szerint ezt nem bolygatják, így jelen állás szerint jövő év elejétől fuccs a túlórapénznek.

Az Index matekja szerint a túlóradíjat úgy számolják, hogy a havi bért elosztják 176-tal, azaz egy kezdő őrmesternek 1250 forint jár, egy idősebb őrnagynak körülbelül 2800 forint. A rendőrségen a hivatalos maximális túlóraszám 416 óra egy évben, és sok rendőr épp az ezekért járó túlórapénz miatt csatlakozott a testülethez. A lap szerint a gyakorlatban évi 800-1000 túlóra is becsúszik, egész egyszerűen azért, mert rendőrhiány van. Az új rendszerben egy kezdő, a hivatalos maximális túlóraszámot betartó rendőr évi 520 ezer forintot bukhat, szélsőséges esetben 1-2 millióval is csappanhat a büdzsé.

Ez még nem minden: eltörlik a túlórapénzt,és csak a csúsztatás lehetősége marad, akkor az is előfordulhat, hogy akár fél évet is otthon maradhat valaki a normális 5-6 hetes szabiján felül.

Az Index előtt már a Lemil Blog írt a témában, felvetve, hogy a módosítás tömeges leszerelési hullámot válthat ki.