„A magyar diákokra nem készül senki” – keserves dolga van a pécsi albérletkeresőknek

2018. július 26. 17:00 2018. júl. 26. 17:00

Akár 220 ezer forintot is elkérnek havonta az orvosi környékén egy-egy jó lakásért, de az egyetem szomszédságában magasodó panelekben korszerűsített, modern pecókért is le kell szurkolni havi 120 ezret. Az ingatlantulajdonosok a külföldi hallgatókon akarnak kaszálni, a nem tehetős családból jövő magyar diákok pedig szívhatják a fogukat, és lakótársakat keresve házalhatnak a megfizethető és élhető lakásokért. Pécsi ingatlankörkép a felvételi ponthatárok után.

Július 25-én publikussá tették a 2018-as felsőoktatási felvételi ponthatárait, mely után diákok tízezrei kezdenek el országszerte albérletet keresni. Pécsett is ugrásszerűen megnő a kiadó lakások iránt érdeklődők száma, a következő hetek az albérletkeresésről szólnak. Hogy mi vár a baranyai megyeszékhelyre érkezőkre, arról Cselényi Attilával, az Ingatlankínálat.com vezetőjével beszélgettünk

POTE-vidék, az aranybánya

Pécsett az új építésű lakások – két háló és egy amerikai konyha kialakítással – 150-250 ezer forint között mennek, az ár függ az elhelyezkedéstől és a belső elrendezésétől is – mondta Cselényi Attila. A legmagasabb albérletárak a PTE orvoskara közvetlen közelében vannak, emellett a Szigeti út mentén kialakult egyfajta túlárazott kollégiumvidék. Az itt felhúzott, újépítésű társasházak 70-80 százalékát befektetők vásárolták meg. Az ingatlanszakember szerint errefelé már tavaly rendkívül magasak voltak a bérleti díjak, idén ezek nem igazán drágultak már. Errefelé az egy hálószobás, amerikai konyhás, kertkapcsolattal vagy terasszal rendelkező lakást havi 140-150 ezerért hirdetik, amelyikben már két háló van, azért már 220 ezret is elkérnek.

Az egyetem közvetlen közelében jellemzően az elsőéves egyetemisták bérelnek ingatlant. Az Ingatlankínálat.com vezetője szerint a másodévesek már inkább a Széchenyi tér és az orvoskar között szeretnének lakni, mivel jórészt a belvárosban mozognak szabadidejükben, amitől messze van a Szigeti út. Ezt a befektetők is kezdik megérteni, a kettő között béreltetnek ingatlant. Ha ugyanis ezen a részen kivesz valaki egy lakást, mely szimpatikus neki, évekig nem fog váltani. Az orvoskar közvetlen közelében sokkal nagyobb a fluktuáció, mint az Egyetemváros és a belváros közötti részen.

Az Ifjúság újtán a panelek ára is az egekben van. Cselényi szerint egy háromszobás panelt jelenleg könnyedén meghirdetnek havi 200 ezer forintért is, úgy, hogy lesz rá fizetőképes kereslet. Igaz, annak lakásnak úgy kell kinéznie, hogy ne látszódjon rajta, hogy az ember egy panelbe lépett be. Ehhez megfelelő enteriőrt kell kialakítani, korszerű felszerelésekkel, bútorokkal, háztartási gépekkel kell ellátni a lakást. Egy másfél szobás lakás sem olcsó errefelé: azok 120-130 ezer forintért mennek, de csak akkor, ha belsejükben hívogató környezet fogadja a leendő bérlőket.

Vastag pénztárcájú külföldiek, szevasztok!

Cselényi Attila szerint sokan a külföldi diákokból szeretnének meggazdagodni, hozzájuk szabják a díjakat. A 150 ezer forint feletti lakásokat nagy általánosságban német, norvég és iráni diákok veszik ki. A legtöbbet az iráni diákok hajlandóak fizetni a lakásokért, ők havi 200 ezres bérleti díjat is bevállalnak. Az Afrikából érkezők jellemzően 90-110 ezer forintnál húzzák meg a határt, míg a kínaiak jellemzően a 100 ezer forint alatti paneleket keresik.

Az ingatlanszakember szerint a legnagyobb probléma, hogy a magyar diákokra nem készül senki. Mindenki a lehető legtöbb pénzt szeretné kisajtolni a lakásból, addig emeli az árat, míg lesz rá fizetőképes kereslet. A magyar diákoknak, a diákok családjainak viszont komoly megterhelést jelentenek ezek a pénzek, de sajnos nincs sok mozgásterük. A piac jelenlegi állása szerint Pécsett 70 ezer forint/hó a padló, ennyiért lehet nagy általánosságban bérelni a városban legolcsóbban élhető, szépen kifestett, korszerűen kialakított és berendezett lakást.

Kertvárosba sem lehet már nagyon menekülni. Ott is annyira eltúlozták az árakat, hogy lassan utolérik a belvárosi szintet – véli Cselényi. Hozzátette, a városrészben most meg is torpant az emelés miatt a piac, melyet némi áreséssel reagáltak le a gazdára váró ingatlanok. Mindettől függetlenül 60 ezer forint alatt ott sem lehet már elfogadható lakást találni, igényes, szép kialakításúért pedig 80 ezret szemrebbenés nélkül elkérnek havonta.

Pécs, ahol még mindig megéri lakást venni

Cselényi Attila szerint továbbra is tartja magát az a trend, hogy budapestiek Pécsett vesznek lakásokat befektetési céllal, mivel a baranyai megyeszékhelyen több millió forinttal, adott esetben tízmillióval is olcsóbban lehet ingatlanhoz jutni. A szakember szerint míg a fővárosban nagyjából 30-40 millió forintot kell beleforgatni egy lakásba, melyet havi 200 ezer forintért ki lehet adni. Pécsett már 25-30 millió forint elég egy ilyen lakáshoz, és ha meghirdetik 200 ezerért, gazdára is talál.

Most dübörög igazán a piac

A felvételi ponthatárok publikálása mindig felpörgeti az albérletpiacot, de május végén, júniusban is volt már egy kisebb bumm – mondta Cselényi Attila. Akkor, a kiköltözések időszakában már sokan keresték a következő lakást. Most, a ponthatárok nyilvánosságra kerülése után ez felfokozódott, és szeptemberig meg is marad a pörgés.

Szeptember közepe-vége környékén viszont esnek az árak a szakember szerint. Azok az ingatlantulajdonosok, akik addig nem tudták kiadni a lakást, általánosságban véve akár 20 százalékkal olcsóbban is hajlandóak hirdetni, hiszen már nem a főszezonban keresnek albérlőt. Ilyenkorra szinte minden diáknak már megoldódott a lakhatása, így inkább lejjebb viszik az üresen álló lakások árát annak érdekében, hátha bevonzanak valakiket év közben.