Felhőszakadás miatt riasztás Baranyában

2018. július 27. 09:19 2018. júl. 27. 09:19

Tizenhat megyében szakadhat le pénteken az ég, reggel nyolc után pedig több déli járásra - baranyaiakra és tolnaiakra is - riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. A szombatot is nagy esők moshatják el, a vasárnap szárazabbnak ígérkezik.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint pénteken az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett több órára kisüt a nap. Többfelé alakulhat ki zápor, zivatar, amelyet néhol felhőszakadás, jégeső kísérhet. Csapadékra legkisebb esély az északkeleti megyékben mutatkozik. Az északi, északkeleti szél olykor megélénkül, zivatar környezetében átmenetileg erős vagy viharos széllökések is lehetnek. A csúcshőmérséklet 27 és 33 fok között valószínű. Késő estére 22 és 27 fok közé hűl le a levegő.

A figyelmeztető előrejelzés szerint a déli óráktól szórványosan várhatóak zivatarok, legkisebb valószínűséggel az ország északkeleti megyéiben. Intenzívebb zivatarokra leginkább az ország déli felén, illetve a középső országrészben számíthatunk. A zivatarokban elsősorban felhőszakadás (20-40 mm csapadék), egy-egy helyen 60-70 km/h-t elérő szél és jégeső fordulhat elő. Az esti, késő esti órákban továbbra is labilis marad a légkör.

A hét utolsó munkanapján az ország északkeleti csücskét leszámítva mindenütt figyelmeztetés él a várható csapadék miatt:

Péntek reggel riasztást is kiadtak, mely szerint órákon belül eshet baranyai, tolnai és Bács-Kiskun megyei járásokban:

Szombaton a meteorológusok szerint a változó mennyiségű és vastagságú felhőzet mellett több órára kisüt a nap, több helyen számíthatunk záporra, zivatarra. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, de zivatarban viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 17 és 23, a legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 33 fok között várható. És hogy mennyire lehet számítani zivatarokra, azt az alábbi veszélyjelző térkép mutatja meg legjobban:

Vasárnap Dunántúlon napos idő várható gomolyfelhőkkel, ott kicsi a csapadék valószínűsége. Keleten eközben a változó mennyiségű és vastagságú felhőzet mellett több órára kisüt a nap, helyenként valószínű zápor, zivatar. Az északi szél élénk, az Alpokalján és a Zempléni-hegység körül erős lesz, zivatarban viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 18 és 23, a legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 34 fok között alakul.