Bársonytafota, cirkusz, Boban Markovic - idén sem unatkozunk az Ördögkatlanban

2018. július 30. 09:03 2018. júl. 30. 09:03

Kedden indul az idei Ördögkatlan Fesztivál számtalan programmal színházon, koncerteken, kiállításokon, táncházakon, beszélgetős műsorokon át a cirkuszig. Szubjektív kedvcsináló következik.

Idén is rengeteg fajta program várja július 31. és augusztus 4. között az Ördögkatlan Fesztiválon, a Pécsi STOP megpróbál pár tippet adni, mire érdemes elmenni (bár nekünk se sikerült mindig minden, amit beterveztünk - a szerk.).

A fesztivál honlapját itt lehet elérni.

Színház

Kisharsányban a Kovács Udvarház az egyik színházi pont, onnan a Pesti Magyar Színiakadémia Liliomját, vagy az Esterházy Péter Tizenhét hattyúk című művéből rendezett Bársonytafota (játssza: Nagy Petra) című monodrámát ajánljuk, de a Dollár Papa Gyermekei társulattól is jónak ígérkezik az Ibsent a nappalimba előadás.

A faluban a tornaterem a másik, ahol a fesztivál alatt megnő az egy négyzetméterre eső színészek és színjátszók száma. Az F.A.Q. Társulat, a szentesi drámatagozat, a Nemes Nagy Ágnes művészeti iskola és a kaposvári Csiky Gergely Színház is tiszteletét teszi pár darabbal a hatalmasnak nem mondható teremben.

A focipályán pedig cirkusz lesz, egy belga csapat, a Circus Marcel Home Made címmel hoz előadást.

Nagyharsányban a Pécsi Bölcsész Udvaron az Improvokál társulat imprózik, a Bölcsész Udvari Színház pedig az antiktól a reneszánsz drámán át kalandozik sokfelé.

A k2 Színház idén ismét Nagyharsányban veri fel a tanyáját (Petőfi utca 15., az Árokpart báron is túl), ahol A baranyai gyöngyösbokréta címmel mutatnak be egy újabb Katlan-darabot, de ezúttal szélesebb merítésben Baranya életéből ragadnak ki egy pillanatot - 1948-ból. (A csapat Nagyharsányban a Narancsligetben is fellép két darabbal: Hűség - Merle: Mesterségem a halál című műve nyomán - és az Antigoné lesz tőlük látható.)

A nagyharsányi tornateremben idén A mi osztályunk (tatabányai Jászai Mari Színház), a Forte Társulat Vaterland-ja és Az öngyilkos, A vágy villamosa (kaposvári Csiky Gergely Színház), Leenane szépe (kassai Thália Színház + Szarvas József) lesz látható.

A nagyharsányi Szoborpark is játszik, ott a Sztalker Csoporttól a Míg fekszem kiterítve című darabot lehet többször is látni, de itt mutatja be Hámori Gabriella Gyarmati Fanni naplóiból készült monodrámát is.

Beremenden a Kovácsműhelyben lesznek a színházi előadások: TranzDanz (Kovács Gerzson Péter és Alexander Balanescu); Kean, a színész (Széles László előadásában); Calderon Az élet álom című darabját Zsótér Sándor rendezésében a negyedéves pesti színészhallgatók mutatják be (vándorló előadás formájában). De lesz táncszínház is a Dancelab csapatától.

A Vylyan Teraszon idén a Faluturisták "kontárkodnak" bele a borkészítésbe, miközben pincétől a padlásig bejárják a közönséggel együtt a borászatot.

A Mokos Pincében Hegedüs D. Géza Márai Sándor naplóiból készült monodrámával érkezik, de lesz ott Lovasi András és a Semmi konferencia, valamint az Orlai Produkciótól a Second Life-Kétéletem című előadás.

Ezek azok a darabok, amiket érdemes lenne megnézni - nyilván ehhez sorszám és Sorszámgép kell -, de hogy hogyan is egyezteti össze az ember ezeket, az fogas kérdés. A teljes színházi programot a műsorfüzet kiadása óta kiderült változtatásokkal együtt itt lehet átböngészni.

Koncert

Komoly- és könnyűzenei koncertekből sem lesz hiány a fesztivál öt napja alatt, mi most az utóbbi kategóriából próbálunk csemegézni kicsit, felsorolás szintjén.

Amire érdemes lehet elmenni a nyitónapon: Szabó Attila, a Csík zenekar prímása születésnapot tart, ennek alkalmából rengeteg zenészkolléga muzsikál vele együtt a nyitónapon a Narancsligetben. Utánuk Snétbergere Ferenc és tanítványai zenélnek majd.

De aznap érdemes lehet e figyelemre Beremenden a Kovácsműhelyben az MSU-613 pécsi bölcsészpopja, vagy Kisharsányban a Wombo Orchestra is (akik minden településen legalább egyszer föllépnek a Katlan alatt), de a Pink Mojos and the Fuckfaces is ígéretesnek hangzik a Kovács Udvarban.

Nagyharsányban a prímet a nagyszínpadon a Boban Markovic Orkestar fogja vinni, utánuk pedig a Nappali előtti gyepen a Bekvart nyomja majd a csajozós rockot, nagyon hangosan.

Augusztus elsején Nagyharsányban a PásztorHóra moldvai táncház, a Kistehén zenekar, Takáts Eszter és zenekara és a Pannonia Allstar Ska Orchestra a hívogató - a Szoborparkban pedig Beck zoli tart szerzői estet saját és mások dalaival.

Villánykövesden a Csík zenekar Presser Gáborral kiegészülve húzza a talpalávalót, Kisharsányban a Fanfara Complexa, vagy pedig a Like a Rolling Stone címmel hatalmas utazást lehet tenni a 60-as évek rockzenéjétől máig. De ha valaki ír népzenére vágyik, az is jól jár a Firkinnel Kisharsányban.

Augusztus 2-án Villánykövesden a Bohemian Betyars és a Parno Graszt közös koncertjén lehet ropni, Kisharsányban a Budapest Bár csábít táncra, Nagyharsányban pedig az Óriás, Frenk, a 30Y és az egyszemélyes Xtreme Blues Dog nyújthat felejthetetlen élményt.

Augusztus 3-án Kisharsány kínálatából a Nemcsaksanya hatlábú zenekart, a Jó, a Rossz és a Loop-ot, a cseh Kill The Dandies-t, valamint a Bekvart belülhangos koncertjét tudjuk ajánlani. Villánykövesden a Kerekes Band nyomja a csángó boogie-t.

Nagyharsányban Jelena Radan horvát énekesnő fado-t énekel, Lenthár Balázs az Árokpartnál kocsmabluest prezentál, a nagyszínpadon pedig a Kiscsillag nyomja majd, hogy Hú, de sötét.

Augusztus 4-én Beremenden Kiss Tibi a Quimby-ből az Aranyakkord projektjével zenél, Villánykövesden pedig Lajkó Félix és Alexander Balanescu csavarják meg az időt és a teret a lengyel Volosi vonóscsapattal.

Kisharsányban az Anima Sound System nyomja a vendégeivel (Beck Zoli és Beck Zaza), Nagyharsányban a Psycho Mutants koncertjére, a Muszik és Volkova fellépésére, a nagyszínpados Quimby-re, vagy a Kubalibrére érdemes elnézni, mert a hangulat mindenhol garantált lesz. Aztán a fesztivált a Nappalinál a Wombo zárja, várhatóan jó nagy megőrülésekkel tarkítva.

Irodalom és beszélgetések

Az irodalom-birodalom is hagyományosan erős a fesztiválon, a Vylyan teraszon a Magvető Kiadó - mint a Katlan idei egyik díszvendége - rendezkedik be. Ott Darvasi Lászlótól Nádasdy Ádámon Zoltán Gáborig számtalan szerző megfordul az öt napban, de Ablonczy Balázs történész is beszélget majd. Rajtuk kívül irodalmi sűrűség Kisharsányban a kovács Udvarban várható, Nagyhaqrsányban pdig a Pécsi Bölcsész Udvarban.

Lesznek külön kiemelt beszélgetések is: Háy János Szörényi Leventét faggatja majd a nagyharsányi Narancsligetben, Veiszer Alinda a Sztalker Csoportot, a k2 Színházat kérdezi Beremenden a Kovácsműhelyben. A kisharsányi Kovács Udvarházban volt fogvatartottakkal lehet beszélgetni, a nagyharsányi Pécsi Bölcsész Udvarban irodalom és a művészetek kerülnek a terítékre, Both Miklós udvarában pedig a népzene helyzetéről lehet elmélkedni - bővebb infók a programokról itt találhatóak.

Kiállítás és filmvetítések

Kiállításban és filmvetítésben sem lesz hiány az Ördögkatlan Fesztivál alatt: Beremenden a Kovácsműhelyben a Malter filmfesztivál hozza el a rövid- és dokumentumfilmjeit, valamint egész estés műveit négy napon keresztül - de lesz kertmozi is.

Nagyharsányban a tavalyi Cseh Tamás - Leonard Cohen koncertből készült filmet lehet látni a Narancsligetben a nyitónapon, de a fesztivál tovcábbi részében a Pécsi Bölcsész Udvarra érdemes benézni látnivalókért. Kisharsányban a Kovács Udvarházban folynak majd a vetítések különféle témákban - további részletek itt olvashatóak.

Kiállításból is rengeteg várható a fesztiválfalvakban és -helyszíneken. Az egyik legfontosabb a Narancsligetben az idén 20 éve elhunyt legendás magyar színházrendező Paál Istvánról szól, sokan "kibújtak a köpönyege" alól a mai és közelmúltbeli magyar színházi életben. További információkat a kiállításokról itt lehet találni.

Ez lenne tehát az idei szubjektív programajánló, bár az már most biztos, hogy ha a betervezett előadások, koncertek és egyéb látnivalók jó felére eljutunk, már többek leszünk. Meg "nemnormálisak", ahogy Törőcsik Mari foglamzta meg anno.