Ivókutak, hűsölők, permetkapuk, életmentő tanácsok - így éld túl a forróságot

2018. július 30. 13:49 2018. júl. 30. 13:49

Megérkezett az idei év első igazi kánikulája, melynek hozadékaként egész héten 34-35 fokos forróságban aszalódik az ország. Pécsett idén nyáron már elfogyott 1,3 milliárd liter víz, és megkockáztatjuk, hogy a mostani napok a szokásosnál jobban tekerik majd a vízórát. Cikkünkben mutatjuk a pécsi ivókut és a légkondícionált helyek listáját is.

Vasárnap déltől vörös kód lépett életbe a hőség miatt. Az Emmi által elrendelt protokoll értelmében a bentlakást nyújtó szociális intézmények a fenntartó típusától, ellátási területüktől, az általuk ellátott célcsoporttól és a rendelkezésre álló üres férőhelytől függetlenül, a regionális diszpécserszolgálatokon keresztül (a regionális diszpécserszolgálat jelzésére) fogadják azokat az utcán élő embereket, akiknek az elhelyezése hajléktalanellátó intézményekben nem megoldható. A vörös kód ideje alatt az utcán élő, de elhelyezést kérő hajléktalan emberek elhelyezése elsődlegesen a hajléktalanellátást nyújtó intézmények feladata.

Mint írták, rendkívüli hőség idején elrendelt vörös kód esetén többek között tájékoztatást kell adni - az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által közzétett adatok alapján - arról, hogy hol található nyitva lévő klimatizált helyiség. Emellett azt is közölni kell, hogy hol van a lakosság számára ingyenesen biztosított vízosztási hely, valamint párakapu. Szükség esetén meg kell szervezni azt is, hogy az ellátottak az érintett helyekre el is tudjanak jutni utcai gondozószolgálatok, illetve krízisautók bevonásával - olvasható a vörös kód protokolljában.

1,3 milliárd liter víz már elfogyott Pécsett

A Tettye Forrásház hétfői tájékoztatása szerint a korábbi szezonokhoz képest kevesebb, összesen 1,3 milliárd liter ivóvíz fogyott nyár eleje óta a pécsi vízhálózatból. Idén június 1-jén volt az eddigi csúcs, ekkor több mint 30 ezer köbméter vizet használtak el a felhasználók, de ez meg sem közelíti a szolgáltató kapacitását. Egy-egy átlagos napon 21-23 ezer köbméter ivóvíz fogy Pécsen és a környező településeken. Az elmúlt napokban még nem emelkedett számottevően a vízigény, mivel sokan a várost elhagyva éppen szabadságukat töltik, kiegyenlített a fogyasztás.

A szolgáltató szerint Pécsen és a környező településeken a forróságban is megbízhatóan üzemel a vízellátás, nem lesz szükség a vízhasználat korlátozására vagy locsolási tilalomra.

A Tettye közleménye szerint az elmúlt hét végén Uránvárosban és Kertvárosban is beüzemelték a pécsi permetkapukat, amelyek a kánikulai napokon biztos pontként, a vízhálózatra telepítve nyújtanak felüdülést az arra járóknak. A permetkapuknak a Széchenyi tér, az Uránbányász tér és a Csontváry utcai buszmegállónál lévő járdasziget ad otthon egészen őszig.

Itt bújnak a pécsi ivókutak

Pécs város honlapján megtalálhatók a megyeszékhelyen működő ivókutak listája, mely különösen hasznos ebben az időszakban:

48-as téri ivókút

Ángyán János úti ivókút (a Mandulásban)

Bor utcai ivókút (a szabadidő parkban)

Citrom u. Ny-i vége Graz téri ivókút

Diana tér 16 K-i vége (OTP előtti) ivókút

Diana tér Ny-i vége (piaci) ivókút

Diana téri (Éva u. - Berek u. sarkán) ivókút

Eszperantó parki ivókút

Fácán dűlői ivókút

Hajnóczy utca 19. előtti ivókút

Janus Pannonius út - Káptalan u. sarkán ivókút

Illyés Gy. u. /Málomhegyi út/ ivókút

Jókai Mór u. 26. előtti ivókút (Nagy Lajos u sarok)

Köztársaság téri ivókút

Málics O. (Károlyi) u. - Szőlő u. sarok ivókút

Németh L. u. 36-38. előtti ivókút

Szent István téri ivókút

Szilárd Leó parki ivókút (játszótéren)

Szondi sétány D-i vége Madas u. ivókút

Tettye barlangi ivókút (a mésztufa barlangnál)

Tettye buszmegállói ivókút

Tettye játszótéri ivókút

Veres P.-Váci M. u. játszótéri ivókút (Rókus sétány)

Török kút Kálvária u. 20. előtti ivókút

Rókus sétány Bank előtti ivókút

Uránbányász tér (Ybl M. u.) ivókút

Csontváry játszótéri ivókút

Maléter P. u. 1 előtti ivókút

Donátusi úti ivókút (buszfordulónál)

Móricz Zs. Tér (Domus) ivókút

Tettye alsó szökőkút melletti ivókút

A városban vannak szabadon látogatható légkondicionált helyek is, melyek az alábbiak:

Belváros: Pécs Bajcsy-Zs. E. u. 11./1. Árkád Áruház

Kertváros: Pécs Megyeri. út 76. Pécs Pláza

Kertváros: Pécs Kincses u. 1. Tesco áruház

Kertváros: Pécs Siklósi út 37. Interspar áruház

Uránváros: Pécs Makay I. út 5. Tesco áruház

Meszes Budai vám: Pécs Budai Vám 1. Tesco Áruház

Nem elég, hogy meleg van, még a tűzveszély is fokozódik

A hosszantartó hőség és szélsőséges időjárás fokozott figyelmet követel meg mindenkitől, beleértve a veszélyes üzemeket, veszélyes áruszállítást végző gazdasági szervezeteket, a közösségi közlekedési társaságokat és az erdőgazdálkodókat is - ezt már a Baranya Megyei Kormányhivatal adta hírül július utolsó hétfőjén. A hatósági szakterület összefoglalta azokat a legfontosabb tanácsokat, amelyek betartásával csökkenthetők a hőség okozta veszélyek.

A veszélyes üzemek üzemeltetői fordítsanak fokozott figyelmet a tartalék források előkészítésére, rendelkezésre állására. Készüljenek fel a közművek ellátásának esetleges kieséséből eredő üzemleállásokra. Ellenőrizzék a veszélyes technológiák biztonságos leállításának feltételeit. Gondoskodjanak a karbantartó eszközök és emberek folyamatos rendelkezésre állásáról. Az üzemeltetők kísérjék figyelemmel a Baranya Megyei Védelmi Bizottság és a katasztrófavédelem közleményeit.

A veszélyes áruszállítást végzők legyenek különös tekintettel – a szivárgások megelőzése érdekében – a töltési fok betartására, a hőtágulás miatt a tartályokban/tartányokban a szükséges terek üresen hagyására. A járműszemélyzet részére biztosítsanak megfelelő mennyiségű védőitalt, és legyenek figyelemmel a kötelező pihenőidő betartására.

A horgászegyesületek és a szabadtéri fürdőhelyek üzemeltetői - a hőségre tekintettel – fordítsanak fokozott figyelmet az esetleges vízszennyezések megelőzésére, például a halpusztulások megelőzésére.

A tartós, meleg időjárás fokozott tűzveszélyt jelent, amely főként a szabadtéri tüzek számának emelkedését eredményezheti. Az esetszámok csökkentése érdekében az erdőgazdálkodók vegyenek részt a megelőzéssel kapcsolatos tájékoztatásban. Fokozott figyelmet kell fordítani a mezőgazdasági munkálatokkal kapcsolatos tűzmegelőzésre és a szabadidős tevékenységgel összefüggő tűzvédelmi szabályokra is, mint például a bográcsozás, szalonnasütés, grillezés stb.

Azon létesítmény fenntartók, akik nyílt felszínű, mesterséges oltóvíz tározóval (medencével) rendelkeznek, a nagyobb mértékű párolgás miatt, gondoskodjanak az oltóvíz utánpótlásáról.

A katasztrófavédelmi igazgatóság felhívja a figyelmet, hogy a meleg időjárás idején fogyasszunk több folyadékot, ne várjuk meg a szomjúságérzetet. Lehetőség szerint 11 és 15 óra között ne tartózkodjunk a napon, valamint figyeljünk bőrük védelmére is. Javasolt a megfelelő napvédő készítmények alkalmazása, illetve a leégés ellen védő ruházat viselése. Amennyiben tehetjük, tartózkodjunk árnyékban, légkondicionált helyiségekben a legmelegebb órákban, és kerüljük a megterhelő fizikai munkát.

Meddig tart még a hőség?

Még sokáig, legalábbis a héten még nem nagyon ereszt a szorításán. A várható időjárásról az alábbiakban írtunk.