Egyetlen képen mutajtuk, miért Baranya a legjobb hely most a hősokkos országban

2018. augusztus 1. 10:43 2018. aug. 1. 10:43

Felhőszakadásokra és pokoli hőségre figyelmeztetnek szerdán is a meteorológusok. A prognózis szerint mindenütt leszakadhat az ég augusztus első napján, illetve a forróság miatt is az ország minden pontján figyelmeztetés érvényes. Illetve majdnem minden pontján.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint augusztus elsején az ország nagy részén 25 felett alakul a középhőmérséklet, a legmelegebb órákban 38-32 fokot mutat majd a hőmérő. Ki is adták emiatt a figyelmeztetést, mely rendesen beteríti az országot - egy hely azonban zöld:

Bizony, a jelek szerint szerdán Baranyában lesz a legkellemesebb az időjárás, legalábbis hőség miatt nem figyelmeztetnek. Felhőszakadás miatt viszont annál inkább:

A meteorológiai szolgálat szerint szerdán egyre több helyen, és csütörtök estig akár több alkalommal is előfordulhat zivatar. Kialakulásuk esélye az ország nagy részén egy-egy adott pontban is viszonylag magas, a nappali, esti órákban 70% körüli. Ennél kisebb valószínűséggel ma inkább a Tiszántúlon, holnap pedig az északi, északkeleti határ közelében számíthatunk rájuk, illetve éjszakára, hajnalra átmenetileg országszerte mérséklődik valamelyest a zivatartevékenység.

Legjellemzőbb kísérőjelenség egyértelműen a nagy intenzitású eső (felhőszakadás) lesz. Elsősorban az ország déli felén akár több 10 mm eső is lezúdulhat rövid idő alatt. Emellett néhol rövid ideig viharossá válhat a szél illetve kisebb jég is hullhat.

A szakemberek szerint a csütörtök borongósabb lesz. A friss prognózis szerint általában közepesen vagy erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Az északkeleti szelet nagy területen élénk lökések kísérik, zivatarban a szél viharossá fokozódhat. Ez azonban nem hozza meg a várva várt felfrissülést: a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 17 és 23, a legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 33 fok között alakul.