Közösségi vásártér született az összefogásból

2018. augusztus 1. 14:51 2018. aug. 1. 14:51

És az Emberség Erejével alapítvány pályázatából. Mégpedig Pécs egyik legreménytelenebb(nek hitt?) részén, Pécsbányatelepen. Kezdenek beérni a jobboldali politika által üldözött szervezet pályázatai.

„Pécsbányatelep egy önálló városrész Pécsen, mégis kevés szolgáltató működik a környéken. Két élelmiszerüzlet működik, ezekben azonban a kínálat és ár-érték arány nem kielégítő az itt élők számára” - írja az Emberség Erejével Alapítvány Facebook-oldalán.

Tegyük hozzá, hogy Pécs egyik leginkább leszakadt, legreménytelenebb részéről van szó, egy egykor virágzó bányatelepről, ami mára igazán, de tényleg borzalmasan leszakadt, elzárt része – ha ugyan minden tekintetben része – a városnak.

És bár ezt az alapítvány szerényen elhallgatta, nyilván itt van a legnagyobb szükség a segítségre, a legjobb pedig az, ha az itt élőknek teremtenek lehetőséget arra, hogy maguknak, magukon segítsenek.

Ez történt meg az alapítvány Erősödő Civil Közösségek pályázatának segítségével. Sok pécsbányai művel kertet, többet is termel, mint amennyit maga elfogyaszt, de nem piacoznak, a felesleg általában megmarad. A Nők Összefogása Pécsbányáért csoport pedig látványos, izgalmas választ adott a helyiek problémáira.

Az ötlet egy olyan tér megteremtése volt, amit az itt élők maguk hozhatnak létre, hogy közösségi választ adjanak az infrastrukturális hiányosságokra. Igyekeztek a lehető legjobban bevonni a pécsbányaiakat: voltak, akik a tereprendezésben segítettek, mások a programok levezetésében, vagy éppen a rendet tartásban.

„Olyan vásárteret hoztunk létre, ahol a helyiek áruba bocsáthatják a dolgaikat. Nemcsak a megtermelt zöldségen, gyümölcsön tudnak továbbadni, de szervezünk ruhacseréket is, ahol a ruhákért ruhával lehetne fizetni”

- vázolta a csoport önkéntese, Branauer Anna a kezdeményezést.

Első lépésként az említett igényfelmérés keretében felkeresték az itt élőket, hogy megtalálják, ki az, aki szívesen árusítana, részt venne valamilyen feladatban, feltérképezték, hogy milyen árucikkek forgalmára lenne igazán szükség.

Tavasszal megtörtént a helyszín terepberendezése, s ma már túl v

annak az első vásárokon is. Az alapítvány szerint jó esély van rá, hogy nemcsak az árusok száma fog nőni, de a vásár hamar hagyománnyá válik Pécsbányán.

Mint ismert, az Emberség Erejével Alapítvány igen komoly ingyenreklámot kapott Pécs fideszes vezetésétől, igaz, abban azért kevés volt a méltatás. Így vagy úgy, az Erősödő Civil Közösségek pályázatra kétszeres lett a túljelentkezés.