"Meleg van, rohadt meleg, kurva meleg" - tovább tart a hőségriasztás

2018. augusztus 3. 15:29 2018. aug. 3. 15:29

Péntek délután meghosszabbították a péntek éjfélig kiadott hőségriasztást, mely így már vasárnap éjfélig tart. Szombaton és vasárnap is marad a forróság, ez alól most Baranya sem kivétel, enyhülést csak egy-egy zivatar hozhat, az se sokáig.

Vasárnap éjfélig meghosszabbította az ország egész területére kiadott hőségriasztást az országos tisztifőorvos - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyi államtitkárság pénteken az MTI-vel.

Azt írták: a legfrissebb meteorológiai előrejelzések indokolták, hogy a hétfőn kiadott országos riasztást, amely pénteken éjfélig volt elrendelve, két nappal meghosszabbítsák. Az államtitkárság a döntésről értesítette a megyei kormánymegbízottakat - közölték, hozzátéve: egyéb intézkedésre jelenleg nincs szükség.

Közleményükben kiemelték: az extrém meleg még az egészséges szervezetet is megviseli, a szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedők, az idős emberek és a kisgyerekek pedig különösen veszélyeztetett helyzetben vannak.

Azt kérik, hogy a vízparton pihenők kerüljék a napozást, valamint ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel. Mivel a melegben a koncentrációs készség is gyengül, az autósokat arra kérik: fokozott óvatossággal vezessenek. Ezen felül felhívták a lakosság figyelmét: ebben az időszakban fokozottan ügyeljenek a megfelelő folyadékpótlásra, a legmelegebb órákban - 11 és 15 óra között - kerüljék a tűző napot, bőrüket pedig folyamatosan védjék a leégéstől. - írta az Emmi.

"Meleg van, rohadt meleg, kurva meleg"

A fenti közcím a Jó reggelt, Vietnamból hűen leírja a jelenlegi és a várható időjárást, de ha bővebb elemzésre vágysz, átadjuk az Országos Meteorológiai Szolgálatnak a szót.

A legfrissebb előrejelzés szerint szombaton többnyire napos, gyengén felhős lesz az ég, és legfeljebb néhol alakulhat ki futó zápor. A változó irányú szél jobbára gyenge vagy mérsékelt marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 17 és 22 fok között alakul, de északkeleten néhol ennél hűvösebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 34 fok között valószínű.

Szombaton egyébként az összes megyében figyelmeztetés él majd a hőség miatt:

Vasárnap az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint gomolyfelhős, napos időre számíthatunk, főként északon várható helyenként zápor, zivatar. Általában mérsékelt marad a légmozgás, csak zivatar környezetében lehet szélerősödés. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 18 és 23, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 34 fok között valószínű.