Válságstábbal állítaná meg a kivándorlást az MSZP

2018. augusztus 5. 14:02 2018. aug. 5. 14:02

Az MSZP követeli, hogy a kivándorlás megfékezéséért állítson fel válságstábot a kormány - jelentette ki az MSZP elnökségi tagja vasárnap Budapesten, sajtótájékoztatón.

Bihal Dávid közölte: azt is szorgalmazzák, hogy a Miniszterelnökségen jöjjön létre olyan államtitkárság, amely kezeli ezt a válságot, és a jövőben hiteles otthonteremtési és családpolitikával, a minőségi oktatás megteremtésével tartsák itthon a fiatalokat.

Ez azért szükséges, mert már 600 ezren hagyták el az országot, és a Központi Statisztikai Hivatal felmérése szerint 250 ezren készülnek kivándorolni - tette hozzá.

Mester Barnabás, a párt EU-szakértője azt hangsúlyozta, hogy a felmérések szerint a távozók 80 százaléka anyagi okok miatt hagyja el Magyarországot, illetve a kivándorlók kétharmada 16 és 45 év közötti, vagyis a legaktívabb korban van.

Ez azt jelenti, hogy azt a generációt veszíti el Magyarország, amelynek a jövő építése a feladata - mondta.

Az MSZP EU-szakértője bírálta, hogy a magyar kormány - mint mondta - évek óta "hadjáratot folytat" az Európai Unió ellen.

Ismertette, hogy a jövő májusi európai parlamenti választás kampányára ráfordulva az MSZP vasárnap "Mi Európánk" elnevezéssel átfogó konzultációt indított Magyarország helyéről és szerepéről, az Európai Unió működéséről és jövőbeni irányairól. A www.amieuropank.hu weboldalon várják a magyar választók elképzeléseit az EU-val és Magyarország uniós szerepével kapcsolatban.

A konzultáció a célja, hogy ne a kormány "álkonzultációi és gyűlöletkampánya" formálják az EU-ról kialakult képet - mondta Mester Barnabás.