Csöveznek a vércsék Pécsett

2018. augusztus 6. 09:04 2018. aug. 6. 09:04

Nem akárhol figyeltek meg a megyei madarászok vörös vércséket Pécs területén. A ragadozómadarak a Bőrgyár egyik falából kilógó csőbe vették be magukat, és mi sem bizonyítja jobban, hogy bejött nekik a szokatlan otthon, hogy már öt vércsecsemete cseperedik a szokatlan otthonban.

Minderről a Magyar Madártani Egyesület baranyai csoportja számolt be a Facebook-oldalán a hétvégén. Mint írták, a hazánkban védett, 50 ezer forint eszmei értékű vörös vércsék előszeretettel fészkelnek lakott területeken is. A falvakban a még nyitott templomtornyokat részesítik előnyben, míg a városokban a szarkák és varjak fészkeit, valamint a magas épületek réseit, oromzatait, erkélyek tetejét foglalják el legszívesebben.

A szakemberek szerint az utóbbi néhány évben többször előfordult, hogy a panelok szigetelése mögötti üregekben is költöttek, ahova a harkályok vájta réseken keresztül jutottak be, de találtak már rácsok nélküli szellőzőnyílásokban is fészkelő párokat.

A helyzet az egyesület posztja szerint Pécsett is hasonló. A város szűken vett belterületén megtelepedett 10-12 pár vércse is hasonló helyeket választ fészkelőhelyül. A legutóbbi eset azonban kicsit kilóg a sorból: a madarak költését a Bőrgyár egyik régi épületének falából kilógó csőben figyeltek meg.

A mintegy 8 méter magasságban található, ma már funkció nélküli, fél méter átmérőjű fémcső egy nagy munkaterem ablakai között helyezkedik el. A vércséket csöppet sem zavarta a teremben folyó munka és a cső alatti jövés-menés. Az egyesület egyik közelben dolgozó önkéntese folyamatosan figyelemmel kísérte a költés menetét, a vércsepár gond nélkül felnevelte öt fiókáját.

Az épület tulaja elárulta, a vércsék már évek óta fészkelnek ezen a helyen, jelenlétük az időnként elpottyantott táplálékmaradványok ellenére sem zavaró. A cső eltávolítását nem tervezik, a vércsék továbbra is biztonságosan költhetnek itt a jövőben is.