Milliós fizetések röpködnek a még el sem készült új atomerőműnél

2018. augusztus 7. 09:02 2018. aug. 7. 09:02

Ahhoz képest, hogy még mindig semmi látható nem készült el a paksi atomerőmű bővítéséből, az ezt gründoló Paks II. Zrt-nél milliós fizetéseket kapnak a felsőbb vezetők.

Az Mfor.hu cikke szerint rendkívül gáláns és magas fizetéseket osztogatnak a paksi atomerőmű bővítéséért felelős Paks II. Zrt-nél, noha még egy fia atommagot sem vetettek el a földben, nemhogy látványosabb részénél állnának a beruházásnak.

A lap idézi a július másodikai beszámolót, amely szerint a cégnek 352 alkalmazottja van, a dolgozók 93 százaléka rendelkezik főiskolai-egyetemi diplomával - ez mondjuk nem is árt egy olyan erőműben, ami ennyire specifikus szaktudást igényel.

A vezérigazgató Lenkey István havi bruttó 4 millió forintot keres, ezen felül az alapbér 10 százalékát kitevő prémium is megilleti.

"A második-harmadik vonalban dolgozók is milliós fizetéseket kapnak Pakson. Horváth Miklós Ferenc 3,5 millió forintot keres havonta alapbérként, ehhez jön még hozzá 10 százalék teljesítményösztönző juttatás. Az igazgatói szinten 3 millió forint az alapbér, az osztályvezetőknél (...) 2,2 millió forint. Ezeken a szinteken már az alapbér 20 százalékával lehet kiegészíteni a fizetést a cégnél alkalmazott premizálási rendszerben. De még a HR szakterület vezetői is 840 ezer forintban plusz 10 százalékos teljesítményösztönző kifizetésben részesülnek."

A cikk szerint a cégnél nem vezető beosztásban dolgozóknak 13. havi illetmény is jár, ami a gyakorlatban két hónapnyi összeget takar. A felügyelőbizottsági tagokon és a vezető tisztségviselőkön kívül mindenki részesül valamilyen béren kívüli juttatásban, amelynek az éves kerete 432 ezer forint. Mindezeken túl havi 10 ezer forintos villanyszámlatámogatás, autó- és telefonhasználat, valamint szerződéses egészségügyi ellátás is jár - írja az Mfor.hu, bár hozzá is teszi, ezeket hátrányosan érintheti, ha 2019-től tényleg szűkítené a kormány a kedvezményesen adható cafateria-elemek elérhetőségét.

Az igazgatótanács-tagok a cikk szerint "havi 690 ezer forint tiszteletdíjban részesülnek, az elnök 966 ezer forintot kap. Az fb-ben 414 ezer forint a tiszteletdíj összeg, itt az elnöknek 690 ezer forint jár.

Magyarországon idén májusban 323 400 forint volt a bruttó átlagfizetés a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb jelentése szerint" - ismerteti a cikk.