Pécsi virológus: most van a nyugat-nílusi láz szezonja Magyarországon

2018. augusztus 8. 09:50 2018. aug. 8. 09:50

Augusztustól szeptemberig tart az az időszak, mikor a csípősszúnyogok létszáma eléri a maximumot, ezek a vérszívók pedig hordozhatják a nyugat-nílusi lázat. Szerbiában már több halálos áldozata van a kórnak, sem gyógyszer, sem oltás nincs ellene. A vírust őshonos fajok is terjeszthetik, Dr. Kemenesi Gábor virológus, a Pécsi Egyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának munkatársa szerint a veszélnyek most van szezonja hazánkban.

A nyugat-nílusi lázról idén is sorra érkeztek a hírek, Szerbiában 2018-ban 70 fertőzést regisztráltak, öten meg is haltak - írta a 24.hu. A lap az RTL klub nyomán arról is beszámolt, hazánkban eddig négy bejelentés történt a vírus kapcsán, mely 2017-ben két ember halálát okozta. Sem gyógyszer, sem oltás nincs ellene, szezonja pedig már dübörög.

A szóban forgó vírus azonban nem számít újdonságnak a térségben. Dr. Kemenesi Gábor virológus, a Pécsi Egyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának munkatársa a 24.hu-nak elmondta, a nyugat-nílusi láz kórokozójának eddig kilenc variánsa ismert. Az 1-es genotípus az 1960-as évektől lehet jelen Magyarországon, tipizálására 2003-ban került sor. A 2-es genotípus esetén 2008-ban volt tapasztalható Közép-Európában egy robbanásszerű járvány. Ez a típus okoz jelenleg gondot Szerbiában és Magyarországon is, nálunk 8-10 éve lehet jelen - véli a PTE virológusa.

A szakember szerint a nyugat-nílusi láz vírusa vándormadarakkal érkezett, eredendően madarak betegsége volt, szúnyogok terjesztették a szárnyasok között. Mikor a fertőzött szúnyog lovat vagy embert csípett meg, átadta nekik a vírust. Ez azonban a vírus számára zsákutca, a kutató szerint emberben és lóban nem tud úgy felszaporodni, hogy tovább tudjon fertőzni. Nem csak a trópusi vérszívók terjeszthetik, az őshonos szúnyog is hordozója lehet.

"Augusztustól szeptemberig tart az időszak, amikor a csípősszúnyogok létszáma felpörög, populációjuk eléri az éves maximumot. Ekkor potenciálisan több emberre vihetik át a kórt, ezért nevezzük ezt az időszakot a nyugat-nílusi láz szezonjának Magyarországon"

- idézte a lap Dr. Kemenesi Gábor szavait. Ha valaki elkapja a kórt, az esetek 80-85 százalékában nem is érzékeli, mert az immunrendszere leküzdi azt. A maradéknál influenzaszerű tünetek jelentkezhetnek, a betegek kevesebb, mint 1 százalékánál alakulhatnak ki komoly szövődmények (agyhártya- és agyvelőgyulladás). Tragikus végkifejlet időseknél, krónikus betegeknél, legyengült immunrendszerű embereknél lehetséges.

A szakember szerint a kórokozó terjedése az időjárásnak is köszönhető, a hatalmas esők, majd a kánikula ideális körülmények a szúnyogok szaporodására. Emellett évről évre több szúnyog és pete telel át.

Dr. Kemenesi Gábor szerint akkor lesz baj, ha feltűnnek hazánkban a nyugat-nílusi láz "kistestvérei": a zika és/vagy az usutu.