Kiadták a somogyi rendőröknek, hogy kilóra mennyit kell büntetni

2018. augusztus 9. 14:52 2018. aug. 9. 14:52

Megdöbbentő hivatalos levelet posztoltak a napokban a Facebookra, melyben Kaposvári Rendőrkapitányság körzeti megbízottai kapnak félreérthetetlen ukázt arról, hogy szám szerint mennyi tettenéréses elfogást kell foganatosítani, valamint milyen legyen a helyszíni bírságok, figyelmeztetések és feljelentések aránya. Hogy a levél nem kamu, azt maga a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság ismerte el.

A levelet a Zsaruhumor dobta fel a közösségi hálóra augusztus 3-án, azóta pedig rengetegen megosztották. A paprikás hangvételű, a caps lockot sem nélkülöző írásban egy parancsnok igazítja el a beosztottait, arra hivatkozva, hogy a megfogalmazott elvárások magától a főkapitánytól jönnek. Ebben olyanokat ír, hogy

  • minden héten kötelező a kmb (körzeti megbízott - szerk.) alosztálynak 4 fő tettenéréses elfogás,
  • öt rendőrörsnek minden héten kötelező 2 tettenéréses elfogás,
  • minden alegységnél a közterületi intézkedések az alábbiak szerint KELL, hogy alakuljanak: rögzített figyelmeztetés 50%, helyszíni bírság 35%, feljelentés 15%, ezt kötelező betartani.
  • Bónuszként a levél szerint az sem elfogadható, ha éjszakánként azért kevés a szondáztatás és az igazoltatás, mert az emberek alszanak, nem pedig közlekednek. Amennyiben pedig nem sikerül megugrani a lécet, „a teljes egység kimarad a jövő évi teljesítmény-juttatásból.”

    Az Átlátszó megkereste a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányságot, mivel a levélből kiderül, hogy írója egy kaposvári rendőri vezető. A megyei főkapitányság nyilatkozata szerint a levél nem kamu, azaz tényleg a helyi parancsnok írta, félreértelmezvén korábbi elvárásokat.

    „A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője nem adott ki erre vonatkozó utasítást! Nincs meghatározva sem havi, sem heti, sem napi kvóta. A megyei rendőr-főkapitányság „egyik kiemelt célja a bűncselekmények elkövetőinek tettenérése, elfogása és előállítása, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy szavatoljuk, illetve tovább javítsuk a közbiztonságot. A Kaposvári Rendőrkapitányság részére a hatékonyabb rendőri munkavégzés céljából korábban meghatározásra kerültek bizonyos elvárások. A feladat-meghatározást a helyi parancsnok értelmezte félre, és azt saját hatáskörében eljárva számszerűsítette. Amint ezen utasítás a főkapitány tudomására jutott, azt azonnali hatállyal visszavonatta.”

    - idézte az Átlátszó a kapitányság válaszát.