Somogyi rendőrkvóta: menesztették az osztályvezetőt

2018. augusztus 10. 11:23 2018. aug. 10. 11:23

Indoklás nélkül visszavonták vezetői kinevezését annak a rendőri vezetőnek, aki felsőbb utasításra hivatkozva, gyakorlatilag számszaki pontossággal előrta beosztottjainak, hogy mennyi feljelentésre, bírságra, tettenérésre van szükség.

Még tegnap írtunk a Zsaruhumor és az Átlátszó nyomán, hogy meglepő utasítást kaptak a Kaposvári Rendőrkapitányság körzeti megbízottai.

A nyilvánosságra hozott hivatalos levélben az állt, szám szerint meghatározta nekik a felettesük, hogy mennyi tettenéréses elfogást kell foganatosítani, valamint milyen legyen a helyszíni bírságok, figyelmeztetések és feljelentések aránya. A sorok írója, egy kaposvári rendőri vezető azt is kijelentette, nem elfogadható számára, ha éjszakánként nincs elég igazoltatás és szondáztatás pusztán azért, mert az emberek általában alszanak a nap ezen szakaszában. Hozzátette, ha nem teljesítik az előírtakat, „a teljes egység kimarad a jövő évi teljesítmény-juttatásból.”

A levél eredetiségét a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság megerősítette, ugyanakkor állítása szerint a vezető félreértett valamit.

"A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője nem adott ki erre vonatkozó utasítást! Nincs meghatározva sem havi, sem heti, sem napi kvóta. A megyei rendőr-főkapitányság „egyik kiemelt célja a bűncselekmények elkövetőinek tettenérése, elfogása és előállítása, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy szavatoljuk, illetve tovább javítsuk a közbiztonságot. A Kaposvári Rendőrkapitányság részére a hatékonyabb rendőri munkavégzés céljából korábban meghatározásra kerültek bizonyos elvárások. A feladat-meghatározást a helyi parancsnok értelmezte félre, és azt saját hatáskörében eljárva számszerűsítette. Amint ezen utasítás a főkapitány tudomására jutott, azt azonnali hatállyal visszavonatta.”

- írtuk tegnap.

Csütörtök este a Sonline már arról cikkezett, hogy indoklás nélkül visszavonták a vezetői kinevezését a Kaposvári Rendőrkapitányság szóban forgó osztályvezetőjének. A lap szerint az általa megfogalmazott elvárásokat nem támasztja alá a hivatkozott értekezletről készült hangfelvétel.