A fizetésük mellett a benzinköltségük és az albérletpénzük is nőtt a képviselőknek

2018. augusztus 11. 09:39 2018. aug. 11. 09:39

Szép suttyomban sikerült a fideszes parlamenti többségnek megemelni az üzemanyag-költségkeretet és a lakhatási támogatást, valamint az irodabérlésre szolgáló összeget is. Mindezeket közpénzből fizetik a honatyáknak és honanyáknak.

Az RTL Klub Híradója szerint júliusban nemcsak a fizetése nőtt meg az országgyűlési képviselőknek a fideszes kétharmad nyomására - amit amúgy a baranyai ellenzékiek elutasítottak -, de az utazásra és lakhatásra fordítható keretösszegük is növekedett, valamint nőtt az irodabérlésre fordítható pénzösszeg is.

Ezeket az összegeket a 199 képviselő közpénzből kapja, a csatorna számításai szerint az emelés után a legtávolabb élő képviselők évi négymillió forintot költhetnek az üzemanyagukra, de a budapesti parlamenti politikusoknak is összejöhet az évi 1,2 millió forint (havi közel 100 ezer forintot tankolhatnak el).

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az eljárás nem eltúlzott, mert 2014 óta nagyobbak lettek a választókerületek, ahogy a képviselők számát lecsökkentették 386 főről 199-re. Ő azt említette példaként, hogy van olyan képviselőtársa, akinek a választókerületében több mint 100 település fekszik, és a választópolgároknak is jobb, ha mindenhová el tud jutni a képviselőjük.

Ilyen választókerület egyébként a szigetvári központú Baranya 4-es körzet is, ahová 174 település tartozik, és ahol a fideszes Nagy Csaba volt megyei elnök lett tavasszal a befutó.

Az RTL Klub megkereste az Országgyűlést is, ahonnan azt a választ kapták, hogy a 199 főből eddig 141 képviselő váltotta ki az üzemanyagkártyát - de hogy kik, azt nem árulták el a tévécsatornának.