Se normatíva, se engedély, csak kényszerbölcsőde Mindszentgodisán

2018. augusztus 13. 07:23 2018. aug. 13. 07:23

Nem jött össze a mindszentgodisai önkormányzat pályázata a bölcsődére, ezért a módosított köznevelési törvény miatt szeptembertől a helyi óvodában, engedély nélkül indul a bölcsődés csoport a baranyai településen. Engedély hiányában normatíva sincs, a falu saját zsebből fizeti az ezzel járó költségeket.

Minderről a Népszava cikkezett hétfőn, a lap írását a 24.hu szemlézte. A cikk szerint a kormány elszámolta magát, amikor kitiltották az intézményekből a köznevelési törvény módosításával a kistelepülések óvodáiban eddig ellátott bölcsődéseket. Ezzel a döntéssel egyébként a falvakat ösztönözni szeretnék bölcsődék létrehozására.

A Népszava szerint az óvodával összevont bölcsőde felszámolására nem csak pénz, hanem szakemberi gárda sincs. Az írás szerint eddig csupán a tízezer főnél magasabb lakosságú városokban volt kötelező bölcsődét működtetni. A módosítás miatt azonban minden olyan településen mini-, családi- és munkahelyi bölcsődéket kellene kialakítani, ahol legalább negyven, 3 év alatti gyermek él, vagy ahol legalább 5 gyermek szülei igénylik az ellátást. Ez nem egyszerű a kisebb falvakban: anyagilag is komoly kihívás, emellett az óvónők sem kopogtatnak folyamatosan állásért.

A Baranya megyei Mindszentgodisán is bölcsődét kellett volna csinálni - írta a lap. A település tervezett is egy nyolc gyermeket ellátó minibölcsit, az önkormányzat be is adott erre egy 40 milliós pályázatot, ami azonban nem nyert.

Az ellátást öt család igényelte, így tenni kellett valamit. Ezért a település úgy döntött, a helyi óvodában engedély nélkül elindítják a bölcsődei csoportot. Az intézménynek vannak szakembereik, a kicsik ingyenes ellátást kapnak. Engedély hiányában azonban normatíva sem jár a településnek, a falu ezért a közösből kényszerül kigazdálkodni a költségeket.