Pécsi virológus: már hazánkban van a nyugat-nílusi láz rokona

2018. augusztus 14. 11:37 2018. aug. 14. 11:37

Bár nemrég bukkant csak fel kontinensünkön, már több európai variánsa is kialakult a nyugat-nílusi láz kórokozója rokonának tekinthető Usutu-vírusnak. Dr. Kemenesi Gábor pécsi virológus szerint eddig csak feketerigók elhullását okozta, de nem kizárt, hogy a vírus elindulhat az ember felé.

A Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának szakembere a a 24.hu-nak nyilatkozott a témában. Mint mondta, az Usutu-vírusra a nyugat-nílusi láz vírusának rokona, de szerencsére jóval kevesebb emberi megbetegedést okoz.

Az Usutu-vírust eddig Európában és Magyarországon feketerigók tömeges elhullásának hátterében azonosították, emberi vérben két éve mutatták ki az ellene termelt ellenanyagot. Ez azt jelenti, hogy a vizsgált páciensek már átestek a fertőzésen. A cikk szerint az az európai véradók vérét vizsgáló kutatás szerint az emberek egy százaléka volt érintett a fertőzéssel.

A vírus gyorsan mutálódik, a szakemberek egyelőre nem tudják, mit várhatnak tőle. Dr. Kemenesi Gábor szerint nem felfedezése óta három afrikai mellett már öt európai törzset is számon tartanak, amelyek Európában fejlődtek ki.

Az utánpótlás vándormadarakkal érkezik, további mutációkra kell számítani várhatók. Kemenesi úgy véli, benne van a pakliban, hogy az ember felé is vezető irányba indul a fejlődésük, ami az előttünk álló években, évtizedekben megnövelheti a humán fertőzések számát.