Hamarabb indult a szüret, hamarabb jön a csendes gyilkos időszaka

2018. augusztus 15. 09:02 2018. aug. 15. 09:02

A nagy meleg miatt idén hamarabb indult el a szüret, amivel pedig együtt jár az akár halált is okozó mustgázképződés. Az erjedés ideje alatt jobb, ha alapos szellőztetés mellett sem megy le senki a pincébe, ha nem muszáj. Ha beüt a krach, a tűzoltókat kell kihívni.

Idén a nagy meleg miatt a megszokottnál több héttel hamarabb indult be az országban és főleg a déli megyékben a szüreti szezon.

A szezonnal pedig együtt jár a "csendes gyilkos", a mustgáz képződése is (ami a szőlőlé erjedése során keletkező szén-dioxidot takarja), amire minden borospincénél figyelni kell, mivel belélegzése halálhoz is vezethet.

A teol.hu kérdésére a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője, Boros Brigitta elmondta, megfelelő körültekintéssel elkerülhető a tragédia.

A színtelen és szagtalan gáz a levegőnél nehezebb, így alulról fölfelé szorítja ki a levegőt a pincékből. A kialakuló oxigénhiány miatt előbb szédülés, dezorientáltság, majd álmosság és eszméletvesztés léphet fel, ami végül fulladásos halálhoz vezethet.

Ezt alapos szellőztetéssel lehet elkerülni, illetve másik bevett módszer a gyertya használata is. A gyertyát, vagy mécsest célszeű egy lapátra erősíteni, amelyet a padló szintjéhez közel tartva lehet lemenni a pincébe. Amennyiben a gyertya lángja kialszik, az intő jel, hogy onnantól már nincs oxigén a területen.

A legjobb, ha ilyenkor azonnal mindenki elhagyja a pince területét - hiszen eddigre már belélegezhetett annyi szén-dioxidot, ami rosszulléthez vezethet -, és az erjedés ideje alatt nem is lép be oda senki.

A szellőztetéshez célszerű ventillátorokat beszerelni, valamint nem árt gázérzékelő készüléket is beállítani a pincébe.

Ha valaki mustgáz-mérgezést szenved, nem szabad azonnal a kimentésére indulni a laikusoknak, mivel így akár több áldozat is lehet. Ilyen esetben a tűzoltókat kell kihívni a 112-es segélyhívószámon, akik légzőkészülékkel és sűrített levegős palackkal felszerelkezve fognak hozzá a mélyben rosszul lett emberek mentéséhez.