Megint nyugdíjprémiummal cirógatja a kormány az idős szavazókat

2018. augusztus 16. 10:40 2018. aug. 16. 10:40

A nyugdíjasok az idei évben is számíthatnak nyugdíjprémiumra, amennyiben azt a gazdasági növekedés lehetővé teszi. A nyugdíjprémium összegéről és kifizetésének idejéről ősszel születhet döntés. Arról nem szólt a közlemény, hogy több százezer nyugdíjas havonta százezer forintot se kap az őket megbecsülő kormánytól.

Minderről a Pénzügyminisztérium adott tájékoztatást csütörtökön. Közölték: ebben az évben 32 milliárd forintot különített el a kormány a nyugdíjprémium kifizetésére.

Nyugdíjprémium kifizetésére akkor nyílik lehetőség, ha a GDP-bővülése meghaladja a 3,5 százalékot, miközben a költségvetési hiány mértéke is a tervek szerint alakul. A tárca számításai szerint az idei év egészében 4,3 százalékkal nőhet a gazdaság, aminek elérését a legfrissebb 4,5 százalékos féléves adat is alátámasztja.

A PM hangsúlyozta az ellátások értékállóságának garantálásán túl a gazdasági növekedés függvényében nyugdíjprémium is megilleti az érintetteket.

Kiemelték: a kormány célja, hogy sikeres gazdaságpolitikájának eredményeiből minden magyar ember részesülhessen. A polgári kormány megbecsüli a nyugdíjasokat, akik az elmúlt évtizedekben munkájukkal és a családban betöltött szerepükkel nagymértékben hozzájárultak az ország gyarapodásához - írták.

Azt viszont nem emelték ki, hogy legutóbbi adatok szerint mintegy kétmillió embernek folyósít belföldre öregségi nyugdíjat a Magyar Államkincstár. A polgári kormány által rendkívül megbecsült nyugdíjasok harmaduknak havi százezer forintnál kevesebbet, több ezren pedig 25 ezer forintot se kapnak.

A Pénzcentrum nyomán júliusban még azt írtuk, Baranyában 24 013 nyugdíjas él hónapról hónapra 50 és 100 ezer forint közötti ellátásból. Somogyban az akkori adatok szerint 22 856 nyugdíjasnak vitt körülbelül ekkora összeget a postás. Tolnában 16 232 embernek folyósítanak a fenti összegek közé illeszkedő nyugdíjat. Ez azt jelenti, hogy a Dél-Dunántúl három megyéjében gyakorlatilag több mint 60 ezer kisnyugdíjas egyengeti az életét minimális pénzből.

Magyarország történetében először tavaly kaphatott minden nyugdíjas és nyugdíjszerű ellátásban részesülő egyszeri, átlagosan 12 ezer forintot - emlékeztetett a Pénzügyminisztérium.

A nyugdíjprémium összege az irányadó szabály szerint a GDP növekedésnek mértékétől függ, amelynek 3,5 százalék feletti részével szorozzák meg a havi nyugdíj összegének negyedét, legfeljebb 20 ezer forintot. A 4,3 százalékos GDP-növekedés 0,8 százalékponttal haladja meg a küszöböt így a nyugdíjprémium maximális összege 16 ezer forint lehet.