IMS-bajok – nem nyit ki az Árpád gimi, alternatív helyszínekre terelik a gyerekeket

2018. augusztus 16. 12:06 2018. aug. 16. 12:06

Erről a pécsi önkormányzat közleményt adott ki csütörtökön. Mondjuk nem kapkodták el, annak ellenére, hogy nyilván nem augusztus közepére derült ki, hogy az iskolakezdésre nem készül el az éület technológiából adódóan nyilván epikus felújítás.

Megkockáztatjuk, talán még most sem szólalt volna meg az önkormányzat vagy a helyi tankerület (ezeket ugye egy testvérpár, Páva Zsolt és Páva Péter vezeti), ha a Szabadpécs nem ír cikket a témában.

De írt, éppen azért, mert bizonytalan volt az Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános Iskola, valamint diákja sorsa.

Azt ugye tudjuk, hogy az épület a pécsi önkormányzat tulajdonában és a Pécsi Tankerületi Központ fenntartásában áll.

Azt is, hogy a rendszerváltást megelőzően IMS-technológiával épült létesítmény és két másik iskolaépület kapcsán a 2000-es évek elején készültek azok a szakvélemények, amelyek alapján azokban oktatás csak statikai szakvélemény alapján és engedélyével folyhat.

A közlemény szerint a pécsi önkormányzat fontossági sorrendben kezdett hozzá az épületek megerősítéséhez, amelynek során első ízben a Pécsi Illyés Gyula Általános Iskolája, majd a Pécsi Testvérvárosok Terei Általános Iskola újult meg, s elindult az Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános Iskola korszerűsítésének előkészítése is.

És hogy hol akadt el a gépezet:

„A felújítást hátráltatta, hogy a kivitelezésre kiírt közbeszerzési eljárás az építőiparban tapasztalható költségnövekedések miatt eredménytelen lett, így az épület fejlesztése a tervekkel ellentétben ezen a nyáron nem indulhatott még el.”

Ámde a kölköket mégse lenne ildomos oda küldeni, hiszen:

„A legfrissebb szakvélemény szerint ugyanakkor az épület szerkezeti károsodásainak foka miatt már nem javasolja ebben a formában oktatási célra használni az épületet az előttünk álló tanévben.”

De nem kell aggódni, mert:

„Ezért a Pécsi Tankerületi Központ a pécsi önkormányzattal együttműködve az Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános Iskola számára ideiglenes oktatási helyszíneket keresett és talált az elmúlt hetekben az Apáczai Nevelési és Általános Művelődési Központ kollégiumában és a korábban működő Anikó utcai iskola a pécsi önkormányzat által már korábban felújított épületében. A Pécsi Tankerületi Központ jelenleg is gondoskodik az új, ideiglenes helyszínek előkészítéséről, majd a nyár végén a költöztetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáról, hogy szeptember első napjaiban immáron az új helyszíneken kezdhesse meg az iskola a 2018/2019-es tanévben a működését.”

Ezt azért nem kapkodták el, ám legalább így, augusztus második harmadában megnyugodhatnak a szülők: idén sem butulnak meg az Árpádba járó gyerekek.