Egy éve puccsolták meg Pávát és az önkormányzatot Pécsen

2018. augusztus 31. 09:31 2018. aug. 31. 09:31

Tavaly augusztus utolsó napján derült ki, hogy kvázi egy puccsal a pécsi polgármester fölé helyezte magát a Fidesz két országgyűlési képviselője. Azóta sok minden történt a városban, leginkább a konstans hiány és csődhelyzet-fenyegetés, meg az arra válaszul adott megszorító lépések sorozata.

Tavaly augusztus 31-én durrant bele a nyárvégi langyos közéletbe a hír, hogy a pécsi polgármester Páva Zsolt és az önkormányzat fölé a helyi Fidesz úgynevezett döntéselőkészítő, döntéshozó testületet nevezett ki, melyet Csizi és Hoppál Péterek vezettek országgyűlési képviselőként.

A lépést nem nagyon lehetett másként körbeírni, csak mint egy puccsot, mert hogy demokráciákban nem szokás egy választott városvezető és választott testület fölé betenni pártvonalról fejeseket.

A lépéssel az akkori vélemények szerint a nyár eleje óta egyre több helyről hallott csődhelyzetről és hiányról próbálta meg elterelni a Fidesz a figyelmet, de a bombasztikus lépésükkel csak még inkább fölsrófolták az érdeklődést, hogy mégis mi a túró folyik a baranyai megyeszékhelyen.

A csődhelyzetről hamar be is igazolódott, hogy igen, tényleg létezik, noha az önkormányzat és a Csizi-Hoppál tandem sokáig nem volt hajlandó elárulni, mennyi is az annyi - először 5, később 7,5 milliárd forintról lehetett hallani, de voltak ennél bőven nagyobb összegek is közszájon forogva.

Végül decemberben a kormány 9,5 milliárddal dobta meg a városvezetést, de nem voltak túl gálánsak: visszafizetendő kölcsönt adott csupán az önkormányzatnak, ami mellé szigorú feltételeket is adott. Az egyik ilyen volt, hogy a Magyar Államkincstár kvázi kincstartóként beleszólhatott, hogy miből mennyit lehet spórolni.

A nagy megtakarítási láznak a kulturális intézményrendszer egy része és jó pár önkormányzati dolgozó szinte azonnal kárát látta, de az is kiderült, hogy a városi cégeknél még ennél nagyobb, 12 milliárdos a hiány, amire viszont már a kormány sem ad pénzt. De a buszközlekedésben is erőteljes gatyamadzag-megszorítást kellett végrehajtani egy kis áremeléssel megspékelve, és ugyancsak drágult és még drágulni fog a pécsi parkolás.

Persze a Fidesz hamar megtalálta a felelősöket a szocialisták képében (ami 2017/2018-ban már eléggé szánalmas), sőt, még egy Hoppál-bizottságot is felállítottak, amely kábé ugyanerre a következtetésre jutott - de ezt sem szeretnék megosztani a nagyközönséggel.

Az egyetlen pozitívnak tekinthető rész a történetben az, hogy a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozni kezdett hűtlen kezelés gyanúja miatt a pécsi önkormányzat ellen.

Jelen pillanatban itt tartunk tehát, de a lejtő alja még hátra van.