Páva szerint nekik senki nem szólt, hogy nyomoznak a pécsi gazdálkodás miatt - pedig igen

2018. augusztus 31. 11:19 2018. aug. 31. 11:19

Közleményt adott ki Páva Zsolt, miután több sajtótermék is beszámolt arról, hogy nyomozás indult az önkormányzat gazdálkodása miatt. Szerinte ez nem egyéb, mint egy bukott baloldali politikus bosszúhadjárata. Csakhogy a rendőrség megerősítette a nyomozás tényét.

Mint ismert, Berkecz Balázs áprilisi feljelentése nyomán nyomozás indult augusztus végén a pécsi önkormányzat ellen a korábbi évek gazdálkodása miatt - írta meg a Zoom.hu a napokban.

A mára már nem létező Együtt volt politikusa azért tett feljelentést költségvetési csalás, hűtlen kezelés és hanyag kezelés bűncselekmények gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen, mert szerinte az elmúlt években gondok voltak Pécs gazdálkodásával, de ezt az önkormányzati dokumentumok nem tükrözték. A cikk szerint az Országos Rendőr-főkapitányság a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányságnak adta át az ügyet.

Páva Zsolt augusztus 31-én, pénteken adott ki sértett hangú közleményt, mely szerint egy "megbukott baloldali politikus" kicsinyes bosszúhadjáratáról van szó, mert a pécsi önkormányzatot semmilyen hatóság sem értesítette a nyomozásról.

Csakhogy péntek reggeli cikkében az Index idézte a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányságot, amely megerősítette az eljárás tényét:

Megkeresésével kapcsolatban tájékoztatjuk, hogy a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság folytat büntetőeljárást az üggyel kapcsolatban, azonban arra vonatkozóan – a nyomozás érdekeire való tekintettel – nem áll módunkban információt adni.

A polgármesteri közleményt - amelyből kiderül, hogy nem a kormány, hanem Páva hívta be a Magyar Államkincstárt a városba - változtatás nélkül közöljük:

Reagálás Berkecz Balázs bejelentésére, miszerint „nyomozás indult Pécs ellen

Dr. Páva Zsolt, Pécs polgármesterének közleménye.

„A pécsi önkormányzatot mindeddig egyetlen nyomozóhatóság sem értesítette arról, hogy bármilyen eljárás, vagy nyomozás folyamatban lenne az önkormányzat gazdálkodását érintően, egyúttal jogi nonszensz, hogy egy önkormányzat esetleges pénzügyi nehézségei büntetőjogi kategória alá esnének.

Az álláspontunk az, hogy egy kicsinyes, politikai bosszúhadjáratot indított Pécs ellen egy már megbukott baloldali politikus, aki a városért eddigi „munkássága” során mind a mai napig semmit nem tett, ugyanakkor folyamatosan harsány és a pécsiekhez méltatlan balhékat generált saját politikai tőkéjét kovácsolgatva.

Eddigi „tevékenységének” egyik „legnagyobb” és szemmel látható eredménye, hogy az áprilisi országgyűlési választásokon a résztvevők mindössze alig több mint 0,5 százaléka szavazott az általa képviselt politikai formációra.

Tény, hogy a pécsi önkormányzat a törvényeket betartva, átláthatóan működik, ez pedig a gazdálkodására is igaz.

Tény, hogy a személyes meghívásomra és megkeresésemre vállalták el a szakmai segítségnyújtást a Magyar Államkincstár szakemberei, akikkel közösen a tervek szerint halad Pécs pénzügyi helyzetének rendezése és a jövő biztosítása.

Tény, hogy az önkormányzat 2010 óta folyamatosan dolgozik azon, hogy Pécs gazdaságát megerősítse, és lehetővé tegyük azt, hogy a várost hosszútávú fejlődési pályára állítsuk.

Tény, hogy a szakmai munka rendkívül nehéz és lassú folyamat, hiszen 20 év „örökségét”, máig érő hatásait és hibás döntéseit kell megváltoztatni úgy, hogy eközben egyensúlyba hozzuk a bevételi és a kiadási oldalt is.

Szeretném emlékeztetni politikai ellenfeleinket, hogy a vég nélküli sárdobálás, a csípőből előadott hazugságok és az álhírek folyamatos generálása ellenére Pécs az elmúlt években közel 130 milliárd forint értékben hajtott végre fejlesztéseket a városban! A jövőben is ezt tervezzük: Pécs fejlesztése, a pénzügyi stabilitás megteremtése a tervek szerint halad.”

Frissítés: íme a rendőrség hivatalos levele, hogy nyomoznak

Berkecz Balázs péntek késő délelőtt a Facebook-oldalán megosztotta a rendőrségtől kapott hivatalos levelet, melyben feketén-fehéren ott áll a nyomozás elrendelésének ténye.